29 Aralık 2012 Cumartesi

Limonlu Haşhaşlı Kek

Merhaba,

Geçen cumartesi günü oğlumla birlikte kek yaptık. Oğlum bana epey yardımcı oldu: yumurtaları kırdı, şekeri ekledi, unu eledi, kabartma tozunu ve vanilyayı koydu. Artık ben söylemesem de kek malzemelerinin ne olduğunu kendisi biliyor.
Yaptığımız kek, babamıza bir sürprizdi, babasını kesinlikle mutfağa almadı. Kek pişince üzerine birkaç mum koyup, babasına sürpriz yaptık.

Uzun süredir yapmayı planladığım bu mayhoş kek, tahinli kek gibi, ılık yenmesi gereken kekler listesine alındı.

MALZEMELER

3 yumurta
1 su bard. toz şeker
1 su bard. sıvıyağ.
1 su bard. sulu yoğurt
1 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
3 su bard. un
1 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri İçin

Pudra şekeri ve file fındık

HAZIRLANIŞI

3 yumurtayı ve şekeri mikser ile iyice köpürene kadar yaklaşık 10 dak. çırpınız, sıvıyağı yavaşça akıtarak karışıma ilave ediniz.  Mikserin en düşük ayarı ile sıvıyağı karışıma ilave ettikten sonra, çırpılmış sulu yoğurdu da karışıma ilave edip mikserin en düşük ayarı ile çırpınız.
Orta boy bir limonun suyunu da karışıma ilave edip, çırpma işlemini bitiriniz. Bir kaba en az iki kere elediğiniz unun üzerine kabartma tozu, vanilya ve karbonatı da eleyiniz. Unu tahta bir kaşıkla kek harcınıza yediriniz, en son 1 yemek kaşığı mavi haşhaşı ve limon kabuğu rendesini de kek hamurunuza ilave ediniz. Kek kalıbınızın tabanına tereyeğa sürüp, üzerine un serpiniz, kabıbı ters çevirip, fazla unları silkeledikten sonra,  karışımızı kek kalıbınıza dökünüz. Üzerine file fındık serpip,  önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40-45 dakika pişiriniz. Kürdan testi yapıp piştiğinden emin olduktan sonra kekinizi fırından çıkarınız. Kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, üzerine bir miktar pudra şekeri serpip, kalıptan çıkarınız. Afiyet olsun.


Bir evde çocuk olunca her pasta, bir kutlamaya dönüşüyor adeta. Üniversite yıllarımda, arkadaşım Remziye'nin övgüleri sonucunda öğrendim Alman pastasını. O zamanlar İstanbul'da belli pastanelerin çıkardığı çok özel bir pasta idi Alman pastası. Şimdilerde ise, sadece adı kaldı. Zira pastaneler, Alman pastası görünümlü pasta üretilir oldular. Şöyle yapıyorlar; sade pandispanyanın içine biraz kremşanti, üzerine bol miktarda pudra şekeri al efendim Alman pastası. Acaba biliyorlar mıdır Alman pastasını?
İşte geçenlerde benim nostalji yapmak aldığım Alman pastası da pandispanyadan bozma bir pasta idi. Bir süre sonra buradan bir Alman pastası tarifi yayınlamak artık elzem oldu artık.

Bu Alman pastası görünümlü pandispanya, oğluma yılın bilmem kaçıncı doğum gününü kutlamak için yetti bile.


Oğlumla babası pasta yeme yarışı yaparken, ben de kendimce zihnimden, Üniversite yıllarımızda arkadaşım Remziye ile birlikte poşete doldurup, Beşiktaş Murat Muhallebicisinin üst katında adeta parçalayarak yediğimiz Alman pastalarını geçirdim.

Diğer mum, Remziye sen gelince yanacak:)

3 yorum:

  1. Oğlum kekini çok beğendi, tarif için teşekkürler, okulda sınıf arkadaşlarına da gönderdik çok beğenildi, yeni tariflerini bekliyoruz. Topkeklerin de çok lezzetli ve yumuşacık oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Derinden vurdun beni, inş. o mum yanacak. 4 çocuk sesleri arasında, Bhan Beyin yapacağı şakalar(şaka yapmadan durmaz ya) arasında eminim biz o hatıramızdaki capcanlı alman pastalı günlere dönüp gülümseyeceğiz. Alman pastasını Fatih'te hala 2 pastane yapıyor. Fatih'e her uğradığımda o günlerin hatrına hep alıyorum, hatta Bhan'ın bana arada bir yaptığı süpriz: Alman pastası.

    YanıtlaSil
  3. her bayanın ugraması gereken bir blog :) bayıldımm..takibe aldım
    beniimde bir blogum var, sizi beklerim ,gelırsenız sevınırm :)
    http://benlimoda.blogspot.com/

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...