7 Aralık 2012 Cuma

Kabak Böreği ve Kabak Tatlısı


 Balkabağının faydalarını saymaya gerek yoktur herhalde. Yine de göz atmak isterseniz buradan okuyabilirsiniz.  
Bunların yanı sıra, yabancı sitelerde tarif ararken, balkabağı ile ilgili bir araştırma sonucuna rastlamıştım. Araştırmaya göre, kabağın kadın hastalıklarında kanser riskini azaltan bir etkisi varmış.
Kabağı seven sever, sevmeyen de hiç sevmez. Yıllardır bende yemezdim balkabağını. Evlendikten sonra kendim pişirmeye başlayınca, daha güzel tadlar yakalamaya başladım ve balkabağını arar oldum.


Gördüğünüz üzere bu sefer ki kabak tatlım, ağız sulandıran cinsten. Kabak tatlısının güzel olmasının ilk şartı, kabağın iyi olması. O iyi olmasa istediğiniz kadar uğraşın, aromalı bir tad elde edemezsiniz. Bu yıl elime gelen 2.kabak oluyor, bu. Elime gelen diyorum, birincisini annem getirdi, 2.sini Semra Ablam. Birincisinden görüntü alamadan tatlı bitti.
Bu sefer hem tatlı yaptım kabaktan, hem de börek.


Süslü kabak böreğimiz. Tarif Sofra dergisinin Kasım ayı sayısından. Böreğin tarifine geçmden klasik kabak tatlısının tarifini verelim hemen;

MALZEMELER

-2 kg. balkabağı
-1 kg. toz şeker

Kabakların içlerini alıp, kabuklarını çok derin olmayak şekilde soyun. yıkadıktan sonra süzün ve bir tencereye alın, üzerine toz şekeri ilave edip, bir gece bekletin. Ertesi gün, şeker eriyip, kabak sulanacaktır. Kabakları orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kabak iyi ise, yeterince sulanacağından su ilavesine gerek kalmıyor, ama zor durumda kalırsanız çok az su ilave edebilirsiniz. 
Daha yoğun bir tad yakalamak isterseniz, şöyle yapabilirsiniz:  Tenceredeki kabaklar biraz yumuşayınca bir borcama alıp, üzeri hafif kızarana kadar fırında pişirin. Soğuyunca ceviz ve kaymak ile ikram edebilirsiniz. İsterseniz hiç ocağa koymadan, sadece fırındada pişirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yalnız biraz zahmetli olabilir, çünkü kabak ısınıncaya kadar suyu buharlaşmasın diye üzerine aliminyüm folya kapatıp, kabaklar yumuşayınca folyoyu açmak gerekiyor. Kabağın fırında pişmesi bayağı zaman alıyor. Hem kabak yemek istiyor, hem kokusundan hoşlanmıyorsanız, piştikten sonra içine limon ya da portakal kabuğu rendeleyebilir, portakal şekerlemesi katabilirsiniz. Üzerine hindistan cevizi ilavesi de sizin için bir alternatif olabilir.

Gelelim kabaklı börek tarifine.

MALZEMELER

1 su bard. dövülmüş ceviz
1 kg. temizlenmiş balkabağı
1 su bard. toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
3 adet yufka

Kızartmak için; sıvıyağ.
Şerbeti için;

2 su bard toz şeker
2 su bard. su

Üzeri için, 1 çay bard. dövülmüş ceviz.

Şerbeti için şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatın, soğumaya bırakın. Balkabağını robottan geçirin ve bir tavaya koyun, içine toz şeker, ceviz ve tarçını ekleyin. Kısık ateşte şeker eriyip, kabaklar yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. Yufkalarınızı üçgen biçimde kesin. Her yufkayı 12 adet olacak şekilde üçgen kesin. Toplam 36 adet üçgen dilimizin olacak. Yufkaların geniş kısmına soğuyan harçtan koyup, sigara böreği gibi sarın. Kızgın yağda börekleri kızartıp, soğuk şerbetin içine atın. Börekler şerbeti çektikten sonra, servis tabağına alıp, ceviz ve kaymak ile servis yapın.

Balkabağını bu kadar ballandırdıktan sonra dayanamaz yaparsınız herhalde.
Afiyet olsun.

Daha önce tarifini verdiğim, balkabaklı pasta tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder