1 Kasım 2025 Cumartesi

Stollen

 Merhaba,

Kış gelince, kışa özgü tadlar da yavaş yavaş mutfaktaki yerini almaya başladı.

Alman ekmeği, stollen konusunda uzmanlaşmış olabilirim. Nefis, nefis, nefis ötesi. Orijinal tarifinde rom var, ben onun yerine portakal suyu kullanıyorum. Kuru meyveleri portakal suyunda bekletiyorum, içinde kakule baharatı bile var. Aşağıda paylaştığım stollen bir hafta dinlenmiş, içinde yoğun aroma ve tadlar ön plana çıkmış, harika bir lezzet. Bir üründe aroma istiyorsan8z, bekleme süresini göze almalısınız.




Bazı tariflerde yumurta yok, benim yaptığım tarif bir tane yumurta ve yaş maya içeriyor.
Kabartma tozu ile yapılan tarifler aslına uygun değil.


Bu fotoğraf da stollen piştikten sonra bir haftalık dinlenme süresine gitmeden önceki hali var.
Pişirdikten sonra tereyağı ile her tarafı yağlanıyor. Sonra toz şeker ve üzerine pudra şekeri ile bir tabaka oluşturuluyor. Yağlı kağıda sarılıp, bir hafta soğuk-serin bir ortamda bekletiliyor. Bu şekilde içindeki kuruyemişlerin aroması iyice belirginleşiyor.

Malzemeler

Hamur için:

  • 500 g un
  • 200 ml ılık süt
  • 25 g yaş maya
  • 100 g toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilin
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tutam tuz
  • 200 g tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 yumurta
  • 150 g kuru üzüm
  • 100 g kuş üzümü 
  • 50 g kuru kayısı ve portakal kabuğu şekeri 
  • 50 g badem (doğranmış)
  • 1 tane portakalın suyu (üzümleri ıslatmak için)
  • 2 tane kakule(havanda toz haline getirilmiş)

Üzeri için:

  • 50 g eritilmiş tereyağı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı pudra şekeri

 Yapılışı

  1. Kuru üzümleri hazırlayın:
    Üzümleri (ve istersen kuru meyveleri) bir kaseye alın, üzerine portakal suyu dökün, 1 gece bekletin.

  2. Mayayı aktive edin:
    Ilık sütün içine şekeri ve mayayı ekleyin, 10 dakika bekletin

  3. Hamuru yoğurun:
    Büyük bir kapta un, vanilin, tarçın, tuz, yumurta ve yumuşamış tereyağını karıştırın. Ardından maya karışımını ekleyin. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.
    (Gerekirse az az un ekleyebilirsiniz)

  4. Meyveleri ekleyin:
    Süzülmüş üzümleri, doğranmış bademleri ve diğer meyveleri hamura katın. Tekrar yoğurun.

  5. Mayalandırma:
    Hamurun üzerini örtün ve 1 saat kadar ılık bir yerde kabarmaya bırakın.

  6. Şekil verin:
    Hamuru hafif unlanmış tezgâhta dikdörtgen şeklinde açın. Uzun kenarlarından birini diğerinin üzerine yarım kapatacak şekilde katlayın (Stollen’in klasik “katlı” formu böyle olur).

  7. Pişirme:

    • Fırını 180°C’ye ısıtın.
    • Yağlı kâğıt serili tepsiye yerleştirin.
    • Yaklaşık 40–45 dakika pişirin (üstü hafif altın rengi olmalı).
  8. Son dokunuş:
    Fırından çıkar çıkmaz sıcakken üstüne eritilmiş tereyağını fırçayla bolca sürün.
    Soğuyunca üzerine kalın bir tabaka toz şeker, ardından pudra şekeri serpin.

  • Geleneksel olarak pişirildikten sonra folyoya sarılıp 1 hafta bekletilir , böylece aromalar derinleşir. Ben de yağlı kağıda sarıp, kapalı balkonumda bir hafta beklettikten sonra dilimledim, harika oluyor.
  • İsterseniz pişirmeden önce içine marzipan (badem ezmesi) de ekleyebilirsiniz. 
Deneyeceklere afiyet olsun:)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Stollen

 Merhaba, Kış gelince, kışa özgü tadlar da yavaş yavaş mutfaktaki yerini almaya başladı. Alman ekmeği, stollen konusunda uzmanlaşmış olabili...