14 Ağustos 2011 Pazar

Hamsiköy Sütlacı

Herşey yerinde güzel elbette. Yoğurt Kanlıca'da, balık-ekmek Boğazda.  Ekmek ile tereyağı da memleketimde güzel elbette; Vakfıkebirde. Bizim memleketin güzelliklerinden biri de Hamsiköy sütlacı.
İran şahı Şah Rıza Pehlevi’nin Trabzon’a gelişi sırasında Hamsiköy sütlacını yemesi ve sonra radyodan buradaki sütlaç yemeğinin tarifinin yayınlanmasıyla, Hamsiköy sütlacı meşhur olmuş, yıl 1934. Trabzon'da  sütlü çorba da denilir sütlaca.

Karalahana sitesinden aldığım Hamsiköy Sütlacının ölçüsünü iki kere uyguladım, ikisinde de sonuç mükemmel. İlk sefer 1 litre süt, ikincisinde 2 litre süt kullandım. Hele sütlaçları buzdolabına koyduktan sonra üzerlerinin buruşması beni ziyadesiyle mutlu etti, bilinirki sütlacın üzeri buruşuk olanı makbuldur. 

MALZEMELER

1 litre süt
65 gr. pirinç
70 gr. şeker.
1/2 çay kaşığı tuz.

Not: 2 litre süt için malzemeler iki katına çıkıyor.



HAZIRLANIŞI

Çiğ sütü tencerede ocağa koyun, ılınınca önceden ıslattığınız pirinçleri suyunu süzüp,  ilave diyorsunuz, tuzu da ekleyin. Kaynayınca kısık ateşe alıp ara ara karıştırın. Şekeri iki defa da ekleyin. Kısık ateşte 1 saat  20 dakika pişirin sütlacınızı. Altını kapatıp kaselere paylaştırın. Süçlaç oda ısısına geldiğinde buzdolabına koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.
                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...