15 Haziran 2012 Cuma

25 Krş.luk Poğaça

Merhaba hayırlı cumalar diliyorum. Az yemek sıhhattir malumunuzca, bir de lokmaları fazla çiğnemek. Bayanlarımızda az kalori alalım diye, misafirlikte unlu mamülleri tabağında bırakır oldu. Özellikle kabarmış yumuşacık poğaçaların tabakta kalmasına gönlüm razı olmayınca boyutlarını küçültmeye karar verdim. Hakikaten büyükmüş poğaça boyutlarımız!
Yaşadığım şehirdeki pastanelerden birinin, yemek kaşığı büyüklüğünde 25 kuruşluk poğaça sattığını görünce, bende ondan ilhamla poğaça boyutlarını küçültmeye karar verdim.
Ne kadar küçültmeye çalışsamda, gördüğünüz üzere yemek kaşığı büyüklüğünü aştım. Bir kaç denemeye kadar yeterince küçülmüş olurlar herhalde.

Bu sıcak günlerde yemek istermisini bilmem ama, ben epeydir kendimi başarılı bulduğum tereyağlı poğaçanın tarifini veriyorum.

MALZEMELER

-1 yemek kaşığı kuru maya
-1 su bard. süt
-1 su bard. su
-1 su bard. sıvı yağ
-125 gr. oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
-2 yumurta
-2 yemek kaşığı toz şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
-Aldığı kadar un


HAZIRLANIŞI

Kuru mayayı cam ya da çelik bir kaba koyup, 2 yemek kaşığı şekeri ilave ediniz. Suyu ve sütü ılıtıp, mayanın üzerine dökünüz(Mayanız ortalama 10 dak. bekleyecek ve kabaracak). Unu derin bir kabın içerisine alıp, mayayı ortasına dökünüz. Sıvıyağı, yumurtaları ve tuzu ilave ederek kaburunuzu yoğurunuz.
Yumurtalardan birinin sarısını, poğaçaların üzeri için ayırmayı unutmayın. Hamurunuzu yoğurduktan sonra, tereyağını elinizle hamurunuza yediriniz. Hamurunuzu 30 dakika üzerine bir bez örterek dinlendiriniz.  Daha sonra hamurunuzdan minik parçalar koparıp, elinizle yuvarlayıp tezgah üzerinde büyülttükten sonra içine arzu ettiğiniz malzemeyi koyunuz. Bu süre zarfında fırnınız ısınıyor olmalı. Yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürdükten sonra, isteğe göre susam çörekotu tohumu ya da haşhaş tohumu ilave ediniz.
Poğaçaları yaklaşık 15-20 dakika tepside mayalandırınız. Hemen fırına koyarsanız, poğaçalar pek yumuşak olmaz.
180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika arasında poğaçaları pişiriniz.

Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Bu günlerde dipsiz kuyu gibiyim, çok acıkıyorum. Nesfitlerle biraz dengeliyorum. Böyle kabarmış pogaçayı da görsem yerim galiba.
    Çok güzel görünüyor, eline sağlık,

    YanıtlaSil
  2. Poğaçaların kalan kısmı derin dondurucuda,her an yenmeye hazır bekliyor, buyurun gelin. Sıcaklarda bir şey yenmiyor deniyor ama, acıkınca yeniliyor.

    YanıtlaSil
  3. ellerıne sağlık poğaçalar nefıs gorunuyor 1 ısırıkla doyulmaz o zaman bu poağaçalara bir kaç tane yemek lazım:)

    YanıtlaSil

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...