18 Nisan 2020 Cumartesi

EKŞi MAYALI EKMEK

Merhaba,
#EvHayatDolu günlerinden bir gün daha. Bu haftasonu evdeyiz. Her yanı evde ekmek yapma çılgınlığı sarmış durumda, biz yıllardır yapıyoruz zaten.
Ekşi mayalı ekmek yapımının ayrıntılarını birçok Türk ve yabancı sitelerde bulabilirsiniz. Ben bu yazımda birkaç püf noktasına değineceğim.

Farklı zamanlarda yaptığım iki ekmek görüntüsü paylaşıyorum.


*Hamuru elde yoğuruyorsanız(elde yoğuruyorum, bir zamanlar makine kullandım, pratik oluyor, zamanı olmayanlar için tavsiye ederim), biraz el yatkınlığı gerekir, verilen ölçülerdeki hamuru yoğururken iyice özleşmeden extradan un veya su ilavesi yapılmamalı. Eliniz hamurdan kolayca kurtulmaya başlamışsa yoğurma işlemi bitirilmeli.
*Taze ve güçlü yeterince beslenmiş bir ekşi maya.
*Mümkün olduğunca gerçek un kullanılmalı, rafine değil, hibrit değil.
*Benim ekmeklerimdeki gibi normal bir doku(yapış yapış olmayan)elde etmek isyiyorsanız, buzdolabında soğuk fermantasyon yapılmalı.
*Katlama tekniği kullanarak hamurun içine hava hapsedilmeli.
*Pişirirken önceden ısıtılmış yüksek ısılı fırında pişirilmeli.

İsviçre seyahatimizde, Möntrö kasabasında sahile inerken(her yaz Temmuz aylarında burada festival oluyor), karşımıza bir fırın çıktı.
Aman Allahım, bildiğin Vakfıkebir ekmeği var fırının raflarında. Ekmekler büyük olduğundan isteğe bağlı keserek alabiliyorsunuz. Hemen aldım tabii,  kokusu size "ben ekşi mayalı ekmeğim" diyor. Akşam eve dönüşte(bir arkadaşımızın evinde kalıyorduk) tadına baktığımda ekmek beni benden aldı. Daha fazla almadığıma çok üzülmüştüm, harika bir ekmekti.

Zürihte semt pazarlarında da ekşi mayalı ekmekler satılıyor. Onlar da harika.
İyi un temin etmek için İpek Hanım Çiftliği(ipekhanim@ipekhanim.com)

Spelt unu(az yoğuruluyor) temin etmek için Bayramiç Taş Değirmen(bayramictasdegirmen@gmail.com)
Adreslerinden temin edebilirsiniz.

Kolaylıklar diliyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yumurta Kapama

Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez eşlikçisi, protein deposu yumurtayı bir de böyle deneyin. Hem görüntü, hem lezzet olarak harika. Misafir...