17 Temmuz 2011 Pazar

Sakarya79 ve İrmik Helvası

Eşimin 2.memleketi olan Sakarya'ya uğradık geçenlerde. Bizi misafir eden Rüveyda Hanımefendiye ve birbirinden tatlı çocuklarına teşekkür ediyoruz. Tereyağını çok sevmem dolayısıyla bir meraktır ben de kavrularak yapılan irmik helvası ve un helvası. Tarifini soramadım ama misafirliğimiz esnasında yediğimiz irmik helvası gayet güzeldi. Ertesi gün Sakarya da öğle yemeği için uğradığımız Sakarya79'da irmik helvası olduğunu görünce, yemekten önce bir porsiyon helva yedim. İlk defa bir restaurantta irmik helvası görüyorum. Helvanın tadı gayet yerindeydi, tavsiye ederim.
Şimdi gelelim benim yaptığım irmik helvasının tarifine. Tarif bana ait değil, siteler arası dolaşırken bulduğum bütün tariflerin hemen hemen aynı olduklarını gördüm, bunlardan bir uyarlama.


İRMİK HELVASI MALZEMELERİ

2 su bardağı irmik
165 gr. tereyağı
1 paket çam fıstığı
2 su bardağı şeker
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 tutam taçın

HAZIRLANIŞI

Tereyağını eritin, çam fıstığını ve irmiği ilave edip kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kavurun, en zahmetli yeri bu kavurma aşaması zaten.  Süt-su karışımını kaynatın, yavaş yavaş irmiğe ilave edin. Tarçını ilave edin. Şekeri, irmiğe karıştırarak yedirin. Bu aşamadan sonra helvanız yaklaşık 10-15 dakika kısık ateşte demlensin. Sonrasında ocağın altını kapatıp ılınmaya bırakın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder