6 Şubat 2010 Cumartesi

Haşhaşlı Çörek

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Hemen söyleyeyim, fotoğrafta gördüğünüz haşhaşlı çörek bana ait değil. Bartın'a ait bir hamur işi.. Efendim bilenler bilir, bilmeyenler için ben anlatayım: Bartında fırınlara tepsi verilip yaptırılan, içi cevizli "lokma" diye tabir ettikleri bir tür hamur işi bu. Aslında orijinal görüntüsü tam bir lokma şeklinde. Bir keresinde o şekilde yaptırmıştım, yuvarlak bir tepsiye küçük içi cevizli lokmalar dizilip, üstü kızarana kadar pişiriliyor.
Ben bu sefer, haşhaşlı ve cevizli olarak istediğim için dolama şeklinde yaptırdım.



Mayalı ekmek hamurundan yapılıyor, bu boy bir tepsi için dört tane ekmek hamuru kullanılmış. İç malzemesi için, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı ceviz, 300 gr. haşhaş kullanıldı.
Fırınlarda küçük ebatlarda satılan şeklini de bulabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Gözümde tüttü Bartınım, lokmadan bahsetmişsiniz. Daha nelerimiz var, çöven ekmeği, bazlama,su böreği vs. Yazı iple çekiyorum. Selamlar

    İstanbuldan Sinem

    YanıtlaSil

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...