11 Ocak 2010 Pazartesi

Kadayıflı Muhallebi

 




MALZEMELER

-300 gr. Yaş kadayıf
-1/2 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı ceviz(kavrulmuş)
-2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Muhallebisi İçin

-1,5 litre süt
-1,5 su bardağı un
-1 kaşık nişasta
-1,5 su bardağ şeker
-1 kaşık margarin
-1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti(2/3 bardak süt ile çırpılmış)

HAZIRLANIŞI

Öncelikle kadayıflarımızı kavurmak için kıralabilir hale gelmesi gerekiyor, bunun için üzerini açıp bekletebilirsiniz ya da vaktiniz yoksa harmanlayıp fırına koyun kurusunlar. Sonrasında kadayıfları elinizle küçük küçük kırınız. Kadayıflar ve şeker, eritilen yağın içerisinde rengi koyulaşana kadar kavrulup, ceviz ilave edilir. Bir süre daha kavurulup altı kapatılır.
Çelik bir tencerenin içerisine süt alınır. Üzerine un, şeker ve nişasta ilave edilip iyice çırpılır. Orta ateşe  konularak sürekli karıştırılır, üzeri göz göz olmaya başlayınca margarin ilave edilip, içinde erimesi sağlanır.
Muhallebi soğumaya bırakılır(üstünün kaymak tutmaması için arada karıştırın), soğuyunca vanilya ilave edilip, hazırladığımız krem şanti ile karıştırılır.
Borcam dikdörtgen tepsiye, önce kadayıfıın yarısını döküp düzeltiniz, üzerine muhallebiyi ilave edip, kalan kadayıfı üzerine ilave ediniz.
Kadafıyı streç film ile sarıp, bir gece buzdolabında bekletiniz. Dilimleinizin üstünü fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

11.01.2010

Hani bir misafir gelecek dendiği zaman hiç düşünmeden, nasıl olursa şunu yaparım dediğim tatlılardan biridir, kadayıflı muhallebi. Bir kadayıf sever olarak, bazen şerbetsiz hafif bir şekilde tüketmek için ideal bir lezzet. Bu sefer kadayıfımı pek kavurmadım nedense, fotoğrafları çekince daha bariz bir şekilde anladım, açık tenli olduğunu. Şöyle iki ton daha koyu olabilir, eğer yapmaya karar verirseniz, biraz daha fazla kavurun.
Ben bu tatlının içine light krem şanti kullanıyorum, dilim porsiyonların dağılmadan servis edilebilmesi açısından faydalı oluyor, tabi biraz da nişasta olunca bıçakla kesilebilen bir kıvamı oluyor zaten.

Tarifini yarın yazayım inşallah, çook yorgunum. Herkese iyi geceler.

10 yorum:

  1. Zeynep Hanımın yaptığı, bu güzel tatlıdan yemek banada nasip olduğu için öncelikle kendisine teşekkür ediyorum.Gerçekten çok hoş ve çok hafif olmuş,yerken çok keyif aldım tarifini yazar yazmaz bende evde deneyeceğim,herkese denemeyi tavsiye ediyorum..... zerrin....

    YanıtlaSil
  2. çok güzeldi pek fazla yiyemesemde tadı damağımda kaldı...

    YanıtlaSil
  3. Zeynep Hanım, daha önce bir arkadaşımdan duymuştum bu tarifi ama yazmamışım tarifini, sizin yaptığınızda çok güzel görünüyor. Tarifinizi yazarsanız ben de yapmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Zeynep, blog dunyasina hosgeldin..
    Kadayifli muhallebiye bayilirim. Ancak kadayiflar biraz daha kizarmali o zaman daha guzel oluyor ;) Ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir tatdır.Ellerinize sağlık.Blogunuz hayırlı olsun.Sevgi ve saygılarrrrrr.

    YanıtlaSil
  6. Yasemin Hanım, öneriniz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Ziyaretiniz için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. annemineli, heyecanımı paylaştığınız için teşekkür ederim. Hocam, emekli öğretmen olduğunuzu öğrendim sitenizden, buraya katılan birçok arkadaşımızda öğretmen. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar. Ben de geçen hafta ağır misafir kayınvalide ve görümcelerime yaptım. Herkes çok beğendi, hatta k.valideden istek bile geldi gün misfirlerine yapmam için. Aslında bunu yapmadan önce muhallebinin kavrulan kadayıfı yumuşatacağını düşünüyordum. Ama en güzel özelliği kadayıfın kıtırlılığını kaybetmemiş olmasıydı.Hatta bunun için şaşırdım bile diyebilirim. Sadece bir daha yaptığımda krem şanti yerine sadece nişaşta koymayı düşünüyorum. Çünkü doğal olmayan şeyleri artık pek tercih etmiyorum. Ellerine sağlık arkadaşım. Slmlar

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...