12 Temmuz 2013 Cuma

Kıbrıs Tatlısı

Hayırlı, uğurlu ve bereketli ramazanlarınız olsun inşallah. Tarifler bir yana sizi epeydir habersiz koydum. Okulun son dönem yoğunluğunu bilirsiniz, hadi okulları kapattık derken sonrasında iki oğlumuzun sünneti, onların iyileşme süreci...Aradan bir ayı aşkın bir süre geçmiş,  nihayet elim yetti bloğuma girmeye, çok şükür. Büyük oğlum birkaç ay sonra 6 yaşını dolduracak, küçük oğlum 14 aylık, 2 gün arayla ikisini de sünnet ettirmiş olduk. Sünnet düğünü, yemeği ya da mevlüdü için henüz bir hazırlığımız yok. Ne kadar anlamlı olduğu tartışılır, sünnet olup bittikten sonra yukarıda saydığım etkinliklerin yapılması. Her şey adeta bir şekilcilik haline dönüşmüş. Bakalım bizim bu konudaki etkinliğimiz ne olacak ben de merak ediyorum!

Vereceğiniz iftar davetlerine hazır tatlı değil de ev yapımı şerbetli ve sütlü bir tatlı hazırlamak isterseniz, Kıbrıs tatlısını önerebilirim. Hem şerbetli hem de sütlü olması, ayrıca yoğun ceviz tadı bu tatlıyı ayrıcalıklı yapıyor. Hayret! Şimdiye kadar, nasıl bu tarife ulaşamadım diyorum. Daha öğreneceğimiz çok şey var. Bu tarifte beyaz un yok, sadece galeta unu var.


Kıbrıs Tatlısı Malzemeler

-4 tane yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı sıvı yağ
-1/2 su bardağı ılık su
-1 su bardağı galeta unu
-1 su bardağı dövülmüş ceviz
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu

Şerbeti Malzemeleri:

-2 su bardağı tozşeker
-2 su bardağı su

Krema Malzemeleri:

-1 lt. süt
-4 dolu dolu çorba kaşığı un
-1 paket vanilya
-1 poşet kremşanti


HAZIRLANIŞI

Öncelikle çelik bir tencereye şerbet malzemelerini koyup, kaynatın. Şerbet biraz koyu kıvam alınca altını kapatıp soğumaya bırakın.
Kek hamuru için yumurtaları ve toz şekeri köpük haline gelinceye kadar çırpın. Bu karışımaq; su, sıvıyağ, ceviz, galeta unu, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Büyük boy dikdörtgen borcamı yağlayıp, 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Fırından çıkardığınız kekin sıcağı çıkınca üzerine soğumuş şerbeti dökelim. Kreması için tencereye unu ve sütü koyup pişirelim. Kaynayınca altını kapatıp vanilya ve toz haldeki kremşantiyi ekleyelim. 5 dakika mikserle çırptıktan sonra, şerbetini çeken tatlının üzerine kremayı dökelim. Buzdolabında bir kaç saat bekletip, servis yapalım. 

Afiyet olsun.

Kaynak: http://www.birseninmutfagi.com

2 yorum:

  1. Hayırlı olsun Zeynep Hocam...En güzel günlerini görürsünüz hep beraber inşallah..Tarifiniz de çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık...Selda Ünal

    YanıtlaSil
  2. Allah razı olsun Selda Teyzemiz. Güzel temennileriniz teşekkür ederiz, kolay gelsin.

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...