Türk Mutfağının yörelere göre değişmeyen tarifidir bazlama. Ninelerimizin bazlamasına modern kadının da eli değdi.
Bizim çocukluğumuzda bazlama, neredeyse orta boy bir yer sofrası büyüklüğünde açılır, odun ateşinde taş sacın üzerinde pişirilirdi.
Sofraya gelen sıcak bazlamanın ortasına tahta yayıktan çıkmış bir yumruk büyüklüğünde tereyağı...
Yağmurlu günlerimizin yiyeceği genelde bu olurdu. Ancak bu günlerde, bağ- bahçe işlerine biraz ara verildiğinden evde olunurdu.
Geçen yıldan beri yapmaya başladım evde, lavaş ya da bazlama, süt ile yapıyorum, sanki daha lezzetli.
İlk hamur işiniz bazlama olacaksa, hiçbir tarif mucize değil, hamurla bir tanışıklığınızın olması gerekiyor.
Bunlar bazlama olarak biraz ince. Özellikle bu şekilde yapıyorum. İçleri boş, içine yeşillik, ya da et hazırlayarak harika bir öğün oluyor hem bize hem çocuklara.
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
1, 5 su bardağı ılık su
5 su bardağı un
2 yemek kaşığı ekşi maya(tercihen)
1/2 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
HAZIRLANIŞI
Unu tezgaha alıp ortasını havuz gibi açın, şekeri mayayı ve ılık sütü ilave edin. Bu aşamada tuzu maya ile temas ettirmeden, tuzu unun etrafına serpin.
Ortasından başlayarak yoğurmaya başlayın, kalan 1, 5 bardak suyu kontrollü ekleyin. Hepsini sonuna kadar ilave etmek zorunda değilsiniz, hamurunuz toparlanınca su ilavesine gerek kalmıyor.
Ben bu aşamada nemli bir bez örtüp tezgahta yarım saat bekletip, buzdolabına soğuk mayalamaya aldım. Ekşi maya iyice aroma kazansın diye.
Ekşi maya ilavesi yapmayanlar, 1 saat dinlenmeden sonra hamuru işleyebilirler. Tavanızın boyutuna göre ya da istediğiniz kalınlığa göre merdane ya da oklava ile açın. 10-13 tane arası bazlama çıkıyor, benimkilerin ince olduğunu tekrar belirtmeliyim.
Ben ocak üzerinde, yağsız döküm tavada pişirdim.
Deyecek olanlara afiyet olsun, iyi bayramlar diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder