9 Şubat 2010 Salı

kurabiye tarifleri




KAYA KURABİYE TARİFİ

Şimdi size çok sağlıklı bir kurabiye tarifi veriyorum, daha doğrusu iletiyorum; çünkü tarif Zerrin Hanıma ait. Çok becerikli bir hanım kendisi. Oğlum ve ben kurabiyeyi çok beğendik ve tarifini de, onun izni ile sizinle paylaşmak istedim.
Kaya kurabiye, sanırım adını görüntüsünden aldı. Çünkü kendisi gayet hafif ve leziz bir kurabiye.


MALZEMELER

125 gr. zeytinyağlı becel (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker(tercihen esmer şeker)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Yeteri kadar un

ÜZERİ İÇİN

1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şeker



HAZIRLANIŞI

Bir kabın ortasına unu ve kabartma tozunu eleyip, diğer malzemeleri de ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediniz. Son olarak limon kabuğu rendesini de ekleyiniz.

Elinizle küçük parçalar koparıp yuvarlayınız. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine kurabiyelerinizi yerleştiriniz. Biraz çatalla bastırıp, üzerlerine yumura sarısı sürünüz. Eğer esmer şeker kullanıyorsanız, kurabiyelerinizin üzerine biraz şeker serpiştirip 170 derece fırında 25 dakika pişiriniz.

Afiyet olsun.

6 Şubat 2010 Cumartesi

Rulo Pasta

RULO PASTA

Epeydir yapmamıştım rulo pasta, nihayet kısmet oldu. Bu sefer, yumurtaların sarısı ile beyazını ayrı çıpmak yerine birlikte çırptım; çünkü pek vaktim yoktu. Aradaki farkı da merak ediyordum zaten. Dokusu diğeri kadar esnek ve düzgün olmadı, ama acil durumlarda yapılabilir.




Tarifim, herkesin bildiği klasiklerden.

MALZEMELER

4 yumurta
125 gr un
125 gr şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

KREMA

1 paket krem şanti
1 bardak süt

İÇ MALZEME

İki tane muz
5 kaşık süt(Pandispanyayı ıslatmak için)

HAZIRLANIŞI

Bu tarif 4 yemek kaşığı un, 4 yemek kaşığı şeker olarak verilir. Tepeleme 4 yemek kaşığı un, 125 gr yapıyor, ama şeker biraz daha akışkan olduğu için tam tepeleme doldurulmuyor. Ben sizin için ölçtüm 6-7 yemek kaşığı keşer 125 gr. yapıyor.

4 yumurta ile şekeri 10-12 dakika rengi açık sarı oluncaya kadar iyice çırpıyoruz. Üzerine kuru malzemeleri eliyoruz, tahta bir kaşık yardımıyla fazla söndürmeden karıştırıyoruz.
Mikserin hamur yoğurma apartlarını düşük ayarda kullanarak da karıştırma işlemi yapabilirsiniz. Büyük boy fırın tepsisine yağlı kağıdı serip,bir miktar tereyağ sürüp, unlayınız. Üzerine hamurunuzu döküp 175 derce fırında 15-20 dakika pişiriniz.
Fırından çıkardığınız pandispanyayı, aynı büyüklükte bir yağlı kağıt ya da bir bez ile içine doğru rulo şeklinde katlayınız.
Ilık hale gelince, kağıttan pandispanyayı çıkarınız.

Krem şantiyi bir bardak süt ile çırpınız. Pandispanyanın önce iç kısmını ıslatıp, kremanın yarısını sürüyoruz. Muzlarımızı soyup, uçlarından 2-3 santim kadar kesiyoruz. Muzları pandispanyanın kenar kısmına yerleştirip, içe doğru katlıyoruz. Uygun büyüklükteki bir tepsinin iç kısmına biraz krem şanti sürüp, pastayı onun üzerine oturtuyoruz. sütle üstünü ıstalıp, kalan krem şantiyi sürüyoruz.(Krem şantinin daha iyi şekil almasını isterseniz, çırptıktan sonra 30 dakika buzdolabında bekletiniz.)
Üstünü süslemek için çikolata rendesi ve şam fıstığı kullandım.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Çörek

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Hemen söyleyeyim, fotoğrafta gördüğünüz haşhaşlı çörek bana ait değil. Bartın'a ait bir hamur işi.. Efendim bilenler bilir, bilmeyenler için ben anlatayım: Bartında fırınlara tepsi verilip yaptırılan, içi cevizli "lokma" diye tabir ettikleri bir tür hamur işi bu. Aslında orijinal görüntüsü tam bir lokma şeklinde. Bir keresinde o şekilde yaptırmıştım, yuvarlak bir tepsiye küçük içi cevizli lokmalar dizilip, üstü kızarana kadar pişiriliyor.
Ben bu sefer, haşhaşlı ve cevizli olarak istediğim için dolama şeklinde yaptırdım.



Mayalı ekmek hamurundan yapılıyor, bu boy bir tepsi için dört tane ekmek hamuru kullanılmış. İç malzemesi için, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı ceviz, 300 gr. haşhaş kullanıldı.
Fırınlarda küçük ebatlarda satılan şeklini de bulabilirsiniz.

5 Şubat 2010 Cuma

gazeteden tarifler

Zaman ne de çacuk geçiyor. Sınavlarım bitti, bu arada haber vereyim, yüksek lisansa kabul edildim. Yine yemek sitemin başındayım. Cumartesi misafirlerim gelecek diye yazmıştım, geçen haftasonu Ereğli'ye gittiğimiz için erteledik, bu hafta sonu gelecekler inşallah. Ben de grip oldum, biraz ağır geçiriyorum.
Misafirlerime ikram için düşündüklerim:  Bartın'ın meşhur lokması var, fırına verip yaptırıyorsunuz. Sabah tepsiyi ve malzemeleri fırına bıraktım, bakalım nasıl olacak. Kahverengi haşhaş ezmesi ve ceviz verdim.
Bir de tatlı bir çeşit olarak hazır paketten tiramisu yapmayı düşünüyorum.

Bugün Zaman Gazetesinin cuma ekinde çok güzel tarifler vermişler. Dört tane becerikli ev hanımı ile röportaj yapılmış ve onlara ait güzel tarifler verilmiş. Onlara ait en güzel tarifleri vermişler. Ben de sizinle paylaşmak istedim.

Triflerden biri Kete. Kete tarifinde içine un koymak yerine çökelek koyulmuş, biraz daha Karadenizlilere hitap ediyor, bu hamurdan kaç tane kete çıktığı yazmıyor. Ama resmine bakarak güzel olduğunu söyleyebiliriz.

ŞÜKRAN HANIMDAN ERZURUM KETESİ

MALZEMELER

3 Kaşık yoğurt
2 yumurta(1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı süt
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
Bir miktar tuz
Yeterince un

İç Malzeme: 200 gr. çökelek ve 250 gr tereyağı

HAZIRLANIŞI

Malzemeler karıştırıp yoğurulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilip, üzeri bezle örtülür ve 10 dakika dinlendirilir.
Tereyağı eritilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp, açınız. Erittiğiniz yağdan yufkanın heryerine sürünüz. Ortasına bir kaşık çökelek koyup, katlara da tereyağı sürüp, mektup zarfı olacak şekilde hamurunuzu kapatınız. Üzerine bastıraraz düzeltiniz. Diğer bezeleri de bu şekilde yaptıktan sonra,ayırdığınız yumurtanın sarısına biraz erimiş tereyağı katıp, fırça yardımı ile üzerlerine sürünüz. Keteleri 180 derece fırında üzeri kızarada kadar pişiriniz.

Diğer bir tarif Boşnak Böreği, buna benzer bir börek, Emine Beder'in tariflerinde de görmüştüm. Hala deneyemedim. Ama güzel olduğu kanısındayım.

HAVVA EŞTÜRKLER BOŞNAK BÖREĞİ

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
Aldığı kadar su
Yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI

Unu eleyip, ortasını açarak diğer malzemeleri de ekleyerek hamurunuzu yoğurunuz. Hamurunuzu biraz dinlendirdikten sonra, küçük bezeler halinde ayırınız. İncecik çarşaf gibi açın ve esnetin, herbir katına zeytinyağı sürerek birkaç kat halinde tepsiye dizin. Orta katın içine arzu ettiğiniz malzemeyi koyunuz. Devamında diğer bezeleri de açıp, her katına zeytinyağı gelecek şekilde üstüne yerleştiriniz. En son üzerine yumurta sarısını zeytinyağı ile karıştırıp sürünüz. Böreğinizi dilimleyerek frına veriniz. Çıtır çıtır oluyormuş.

28 Ocak 2010 Perşembe

Mazeretim Var


Bir süredir, tarif veremediğimin farkındayım. Sanki arayı çok açmışım gibi geliyor, ama mazeretim vardı. Yemek yapmak yerine 1 hafta kadar ders çalıştım, yüksek lisans sınavlarına girdim. Sonuç diyorsunuz, yarın belli olacak. İnşallah buradan size olumlu bir haber verebilirim.
Ben şimdi ne yapıyorum, cumartesi gelecek misafirlerim için menü hazırlamakla meşgulüm. Tabii yapacaklarımı sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Malum soğuk kış günleri ve zor hava şartlarını yoğun olarak yaşıyoruz bu günlerde, kendinize dikkat edin.

11 Ocak 2010 Pazartesi

Kadayıflı Muhallebi

 




MALZEMELER

-300 gr. Yaş kadayıf
-1/2 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı ceviz(kavrulmuş)
-2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Muhallebisi İçin

-1,5 litre süt
-1,5 su bardağı un
-1 kaşık nişasta
-1,5 su bardağ şeker
-1 kaşık margarin
-1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti(2/3 bardak süt ile çırpılmış)

HAZIRLANIŞI

Öncelikle kadayıflarımızı kavurmak için kıralabilir hale gelmesi gerekiyor, bunun için üzerini açıp bekletebilirsiniz ya da vaktiniz yoksa harmanlayıp fırına koyun kurusunlar. Sonrasında kadayıfları elinizle küçük küçük kırınız. Kadayıflar ve şeker, eritilen yağın içerisinde rengi koyulaşana kadar kavrulup, ceviz ilave edilir. Bir süre daha kavurulup altı kapatılır.
Çelik bir tencerenin içerisine süt alınır. Üzerine un, şeker ve nişasta ilave edilip iyice çırpılır. Orta ateşe  konularak sürekli karıştırılır, üzeri göz göz olmaya başlayınca margarin ilave edilip, içinde erimesi sağlanır.
Muhallebi soğumaya bırakılır(üstünün kaymak tutmaması için arada karıştırın), soğuyunca vanilya ilave edilip, hazırladığımız krem şanti ile karıştırılır.
Borcam dikdörtgen tepsiye, önce kadayıfıın yarısını döküp düzeltiniz, üzerine muhallebiyi ilave edip, kalan kadayıfı üzerine ilave ediniz.
Kadafıyı streç film ile sarıp, bir gece buzdolabında bekletiniz. Dilimleinizin üstünü fıstık ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

11.01.2010

Hani bir misafir gelecek dendiği zaman hiç düşünmeden, nasıl olursa şunu yaparım dediğim tatlılardan biridir, kadayıflı muhallebi. Bir kadayıf sever olarak, bazen şerbetsiz hafif bir şekilde tüketmek için ideal bir lezzet. Bu sefer kadayıfımı pek kavurmadım nedense, fotoğrafları çekince daha bariz bir şekilde anladım, açık tenli olduğunu. Şöyle iki ton daha koyu olabilir, eğer yapmaya karar verirseniz, biraz daha fazla kavurun.
Ben bu tatlının içine light krem şanti kullanıyorum, dilim porsiyonların dağılmadan servis edilebilmesi açısından faydalı oluyor, tabi biraz da nişasta olunca bıçakla kesilebilen bir kıvamı oluyor zaten.

Tarifini yarın yazayım inşallah, çook yorgunum. Herkese iyi geceler.

8 Ocak 2010 Cuma

Gülten Hanımın Mutfağı

PATATESLİ ÇÖREK

Güzellikler paylaşıldıkça güzelleşir. Hani demiş ya, birçok becerikli arkadaşımız var. Gülten Hanım da onlardan birisi. Resimden de anlaşıldığı gibi çok güzel bir çörek hazırlamış. Sıcak patatesli lezzetlere kimse hayır diyemez herhalde.


Malzemeler:

3 orta boy patates
1 su bardağı yoğurt
1 s.b. sıvıyağ
2 s.b. un
100 gr. kaşar peyniri (isteğe göre daha az yada çok olabilir)
bir tutam maydanoz
1 adet soğan
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz,karabiber,pulbiber

Yapılışı:

Patatesler küçük küp küp doğranır. Soğan, maydanoz, kaşar peyniri rendelenir. Hepsi derin bir kapa dökülüp, diğer tüm malzemelerle karıştırılır. Yağlı bir borcama(küçük dikdörtgen yada kare borcam ideal)İsteğe göre üzerine çörek otu yada susam dökülebilir. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun:)

7 Ocak 2010 Perşembe

Hinkal


Yasemin Hocam'dan yöresel bir tarif, Hinkal. Yozgat Sarıkaya muhacirlerinin çok özel tarifiymiş.
Tarifi alıyoruz kendisinden:

Hamuru için:

3 su bardağı un
1 tatlı aşığı tuz
Alabildiği kadar su

Sosu için:

1 tahta kaşığı tereyağ
1 tahta kaşığı salça
Sarmısaklı yoğurt

İç harç için :

2 patates
1 kuru soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

Hamur sert kıvamda yoğurulur.

Hamuru açmadan önce iç harç hazırlanır. Patatesler küçük küp şeklinde doğranır. Soğan da küçük küçük doğranıp patatesle beraber kavrulur. Üzerine toz biber dökülüp soğumaya bırakılır.

Hamur oklavayla açılabildiği kadar açılır ( ne çok ince ne çok kalın) Mantının 2-3 katı büyüklüğünce karelere ayrılır. Herbir ayrılan parçaya iç konur. Mantı biçiminde bükülüp bir tepsiye dizilir.

Sıkılan hinkallar ( bükülen) mantı gibi büyükçe bir tencerede pişirilir. Süzgeç yardımıyla tepsiye dökülür. Üzerine hazırlanmış salça sosu kaşıkla gezdirilir.

Samısaklı yoğurda batırılıp yenilir.



Not: Hinkal Kars - Ardahan yöresine has bir yemektir. Toplulukla beraber yenilir. Usulü yoğurda batırılıp yenmesidir. Arzu ederseniz tabaklara alıp yoğurdu üzerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.

6 Ocak 2010 Çarşamba

Aşure Günleri


İnsanların en çok sevdiği şey başkalarının, kendileri hakkında  yaptığı karakter tahlileridir.
Her insan kendisi de bilir aslında evrenin neresinde olduğunu; ama bir parça güzel şeyler duymak ne kaybettirir ki?

Işık saçmak gerek evrene, insanın varoluşa uzanan ahengi duyması için çaba sarfetmek gerek değil mi?

Kerem sahibi insanlar şu aşure dağıtan komşularımız. Hani apartmanımızda, mahallemizde beklemediğimiz biranda kapımızı çalan...

Resimde gördüğünüz aşurede böyle hanımlardan birine ait, Saadet Hanımın aşuresi. Kıvamı yerinde, hafif, şekeri tam istediğim gibi. üstünü de meyvelerle süslemiş, çok şık bir görüntü oluşmuş. Ellerine sağlık.



4 Ocak 2010 Pazartesi

salata

10.01.2010

Nihayet fırsat buldum, salata tarifimi yazmak için. Yoğun ve yorgun geçen bir hafta sonunu bitirirken, hepinize hafta boyunca kolaylıklar diliyorum ve tarifime geçiyorum.

BROKOLİ SALATASI

1 Kg. brokoli
2 tane orta boy havuç
1 tane büyük boy patates
1/3 su bardağı nohut
1/2 su bardağıu buğday
1 limon
1/2 çay bard. zeytinyağı
Yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI

Havuçlar uzunlamasına, patatesler küp küp doğranır. Brokoli, havuç ve patates aynı tencerede üstünü aşacak kadar su ile haşlanır.
Nohut ve buğday haşlanıp soğumaya bırakılır.
Yumuşayan sebzelerinizi bir miktar soğuk su ile şokladıktan sonra, tahıllarla birlikte harmanlayınız. Sebzelerinizin ezilmemesi için, sos malzemeleri olan zeytinyağı, limon ve tuzu birlikte karıştırıp salatanıza ialve ediniz.
Afiyet olsun.

Not: Özellikle diyet yapanlar için çok hafif ve doyurucu bir salata.

04.01.2010

Eşim bu aralar rejimde, hafif yemekler, çorba, salata vs. yapmak zorunda kalıyorum. Hafta sonu gelen gelen misafirlerimize de rejim odaklı hazırlanılan bu salatayı ikram etmek zorunda kaldım.


Brokoli, Havuç, Patates ve Birkaç Çeşit Tahıldan Oluşan Bir Salata.


2 Ocak 2010 Cumartesi

Yasemin Hanımın Mutfağından

AŞURE

Marifetli arkadaşlarımızın mutfaklarından yayılan kokular nihayet bloğumuza ulaştı ilk tarif Yasemin Hanıma ait. Malumunuz aşure ayı, kendisi çok güzel ve özenli bir aşure tarifi göndermiş, ellerine sağlık Hocam.
Ben tarife hiç yorum katmadan aynen gönderdiği şekli ile yayınlıyorum.

Aşure için malzemeler:

400 gr yarma (buğday)
1 kase nohut
1 kase fasulye
1 kase kayısı kurusu
1 kase elma kurusu (dilimlenerek kurutulmuş)
10 adet kuru incir
1,5 kase sarı üzüm
Yarım çorba kaşığı karanfil
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı portakal suyu
1 çay bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı şeker

Üzeri için:

ceviz , fıstık , tarçın

Yapılışı:

Yarma, fasulye, nohut ile elma, kayısı ve üzüm kuruları haşlanır.
Nohut ve fasulyenin suları hariç diğerleri sularıyla beraber yarmanın içine katılır.
İncirler dörde bölünür. Karışıma eklenir. Süt,karanfil, portakal suyu, portakal kabuğu tuz ve şekerde eklendikten sonra tüm karışım bir taşım kaynatılır.
Kaselere konulduktan sonra ceviz, fıstk ve tarçınla üzeri süslenir.

Afiyet olsun.

HİNKAL TARİFİ

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...