10 Ağustos 2010 Salı

Ramazan Sofralarımızı Paylaşalım

Ramazan geldi, bereketli ve hayırlı bir şekilde geçirmenizi temenni ediyorum. Ramazan için menüler hazırlayacağım, vereceğimiz iftarlar için yardımcı olması için. Dün akşam komşumuzla konuşurken, iftariyeliklerin çok olmasının, yemekleri gölgede bıraktığından bahsettik. Malumunuz bu sıcaklarda komplike olmayan hafif menüler oluşturmak lazım. Bol bol sütlü tatlı yapmayı düşünüyorum mesela.

Sizlerden ricam siteyi ziyaret eden arkadaşlarımıza fikir vermesi için, oluşturduğunuz menüleri isterseniz tariflerini de ekleyerek mail olarak, isterseniz sadece menüyü bu başlığın yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Resimde gördüğünüz masa örtüsünü davetlerim için özel yaptırdım.


Ramazan yemekleri ile ilgili NTV'nin bir haberi, aşağıda yayınlıyorum:

Sahur ve iftarda nasıl beslenmeli?

Ramazan ayının, bu yıl ağustos sıcaklarına denk gelmesi, oruç tutanları olumsuz etkileyebilir. Halsizlik ve tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmek gerek!
Sıcaklar ve aşırı nemin yanı sıra oruç süresinin 16 saati bulması bu yıl oruç tutanları bir hayli zorlayacak. O nedenle çok fazla güneş altında kalmamalı ve belli saatlerde dışarı çıkmamalı...

Bununla beraber sahur ve iftarda yenilen yiyecekler de oldukça önemli. Peki nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli?

SAHURDA YUMURTA TOK TUTAR

"Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.

İFTAR MENÜSÜNDE NELER OLMALI?

Bütün besin gruplarından, kararınca almak gerekiyor. İftarda da hafif yemeli ve tatlı tercihini de güllaç gibi sütlü ve hafif tatlılardan yapmalı...

Örneğin; salata; sebze; yoğurt, ayran ya da cacık; et yine tavuk ya da balık ve tam tahıllı karbonhidratların olduğu bir menü iftar için oldukça sağlıklı.
Uzmanlar, sahur sonrası uyku saatleri için de önemli bir uyarıda bulunuyor. Sahurdan sonraki iki saat uyku, ritmi koruyor ve günlük hayatın uykuyla geçmesini engelliyor.

8 yorum:

  1. Bu akşam ki iftar menümüz:

    Şehriyeli Tavuk Çorbası
    Sigara Böreği
    Mevsim Salata
    Kavun

    Bayağı hafif görünüyor, bakalım yedikten sonra ne düşünürüm.

    YanıtlaSil
  2. Şehriyeli tavuk çorbamı oğlum çok beğendi. Temel tarif şöyle, düdüklü tencerede yeteri miktarda tavuk göğsünü haşladım. Bir tencerede bir kaşık tereyağ, bir kaşık fındıkyağı ile 2 kaşık unu kavurdum. Üzerine bir miktar su döküp, arpa şehriyeleri ekledim. Arpa şehriye biraz yumuşayınca tel tel yaptığım tavuk göğsünü ekledim. En son tuz ve 1/2 limon suyunu ekleyip, ateşten aldım. Güzel içimli bir çorba oldu. Resmini çekip, çorbalar kısmına ekliyeceğim inşallah.

    YanıtlaSil
  3. Sahurdan sonra tavuk göğsü yaptım, birazdan tarifini yazacağım.

    YanıtlaSil
  4. Tarif tuz-biber dergisinden, sahurdan sonra hazırladım. Akşama tatlımız tavuk göğsü, görüntüsü güzeldi, bakalım tadı nasıl olacak.

    Malzemeler

    1 Kg.Süt
    3 Kahve fincanı un
    125 Gr. Margarin
    1 Paket vanilya
    1,5 Su bardağı tozşeker
    1 Paket dövülmüş damla sakızı
    Süslemek için
    Tarçın

    Hazırlanması

     Tencereye margarini koyup eritin içine unu ve tozşekeri ekleyerek tahta kaşıkla biraz kavurun.
     Sütü de ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırın ve ateşten alın.
     Derin bir kaseye boşaltıp üstüne vanilya ve dövülmüş damla sakızını koyup mikserle 10-15 dakika çırpın.
     Servis kaplarının içine boşaltıp buzdolabında 3-4 saat bekletin.
     Dolaptan çıkarınca tarçınla süsleyip ikram edin

    YanıtlaSil
  5. bu günkü menüm
    tavuk şinitsel,barbunya,analı kızlı çorba ve salatı

    YanıtlaSil
  6. Menünüz çok hafif, herkese iyi ramazanlar. Remziye

    YanıtlaSil
  7. Menünüzü alsaydık Remziye Hanım.

    YanıtlaSil
  8. Tavuk göğsünü akşam afiyetle yedik. Yalnız tarifteki şeker miktarı bana biraz fazla geldi,şekeri azaltabilirsiniz. Ben porsiyonluk kaselerde yaptım, 5 kase çıkmıştı.

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...