9 Kasım 2014 Pazar

Süt Reçeli

Merhaba,

Hayli uzun zaman oldu değil mi? Sizleri habersiz koydum. En son Eylül başında kalmıştık, ben oradan yazmaya başlayayım. Eylül ayı çocukluğumda öğrendiğim,  bir Alman halk şarkısı ile önce kulaklarıma gelir;
 
"Kurumuş dallar sarı yapraklar
Ağaçlara veda eder,
Onları alır hırçın bir rüzgar,
Uzaklara sürükler.
Kurumuş dallar sarı yapraklar
Ne acıklı bir nasibiniz var
Sizin için mi şu dere çağlar (ağlar) 
Ey zavallı yapraklar." 
Bu şarkı ders kitaplarında yazmayan; fakat ilkokul öğretmenimiz tarafından müzik derslerinde bize ezberletilen bir sonbahar şarkısı idi.

Kulaklarımda bu şarkıdan nağmeler, ardından esen rüzgarlar, yağan yağmurlar, düşen yapraklar derken her şeyi ile sonbaharı yaşadık.

Okullar açıldı, ben öğrencilerin ödevlerini başlatan kişi oldum. Oğlum ise ödev yapan kişi. Okuldu kreşti derken Kasım ayını ettik.

Mübarek Muharrem ayına ulaştık, hepimize hayırlı mübarek olsun. Ben aşuremi pişirdim, dağıttım. Sitemde çok fazla aşure görüntüsü ve tarifi olduğu için şimdilik tarif vermek istemiyorum. Özel ve farklı bir şey yaparsam, elbette sizinle paylaşırım. Ya da sormak istedikleriniz olursa, bana yazın lütfen.

Şimdi sizinle bize ait olmayan bir tadı paylaşmak istiyorum. İlk kez Mado'da görmüştüm süt reçelini, büyük oğlum pek sevdi. Evde de yaparım ben bunu dedim, oldu. Sabah kahvaltısında hani şu ekmeğin üzerine sürdüğünüz çikolata kremalarına bir alternatif kendisi.


MALZEMELER
 
-1 kg. süt
-1 su bardağı toz şeker
-1 çay  kaşığı silme karbonat
 
HAZIRLANIŞI
 
Sütü tencereye alın, ısınınca şekeri ilave edip karıştırın. Süt kaynamaya başlayınca karbonatı ekleyin, hiç başından ayrılmadan en az bir saat karıştırarak pişirin. Taze inek sütü ile bu süre yaklaşık bir saat. Hazır sütler daha az yağlı olduğu için kıvam alması 1,5 saati bulabiliyor. Süt reçeliniz fazla katılaşmadan altını kapatıp, soğutun. Yarı akışkan kıvamda iken, ocağın altını kapatmanız iyi olur. Soğuyunca da süt reçelinin bir miktar katılaştığını hesaba katın.

 
Bir kilo sütten yaklaşık bir su bardağı reçel çıkıyor. Kavanoza doldurup, soğuyunca buzdolabına kaldırabilirsiniz. Kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürebilir, kurabiyelerinizin içinde dolgu olarak kullanabilirsiniz.
Ben kullanırken üzerine limon kabuğu rendesi ya da bazen tarçın koyup kullanıyorum.
 
İsviçre'den küvertür çikolata getirdi eşim. Çikolatalı brownie yapmak istiyorum. Arzu ederseniz tarifi sizinle de paylaşacağım.
 
Yazın 1.çekilişimizi yapmıştık, 2.çekiliş zamanımız geldi sanırım.

Şu kısacık günlerde bol oruçlu günler diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...