4 Aralık 2014 Perşembe

Antep Usulü Kuru Dolma

 
Merhaba,
 
Bizim okulda kuru dolma bir fenomen. Bol bol yediğimiz tadına doyamadığımız bir lezzet. Müdürümüz Abdüsselam Bey tarafından bizzat yapılan kuru dolmaların tarifini size aktarmaya çalışacağım. Kendisi Gaziantepli, onun sayesinde birçok doğal lezzet bizim de sofralarımızda yer alıyor.
Yiyecek-İçecek bölümündeki öğrencilerimize uygulama yapmak amacı ile mutfağa giren Müdürümüzün hazırladığı kuru dolmalar, öğlen yemeğimizin en özel tadı oldu. Onun tarafından yazılan tarifi, buraya aktarıyorum.
 
 
 
Servise Hazır Kuru Dolma Tabağı
 
 
Kuru Dolmalar

MALZEMELER

80 adet kuru dolma(kabak, acur, biber, patlıcan kurusu)
1 kg. pirinç
250 gr. bulgur
100 cc. nar ekşisi
100 cc. sumak ekşisi
 400 gr. biber salçası
6 adet orta boy soğan
2 baş sarımsak
25 gr. limon tuzu
1 adet dolma taşı
1/2 litre zeytinyağı
1 yemek kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı nane
1 bağ maydanoz
1 bağ yeşil nane
1 tatlı kaşığı sumak
1 yemek kaşığı reyhan
 
 


HAZIRLANIŞI

Bulgur ve pirinç yıkanır süzülür, bir kaba aktarılır. Üzerine baharatlar ile birlikte ince doğranmış soğan sarımsak ve çiğ salça eklenir. Yağ ilave edilir. Maydanoz, nane ince doğranıp harca katılır. Nar ekşisi, sumak ekşisi ve limon tuzu hariç tüm malzemeler birbirine karıştırılır.


İç Harç Hazırlanıyor

Kuru malzemeler 2,5-3 lt. su ile bir tencere içinde kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca kuru malzemeler: kabak, acur, biber, patlıcan suya bırakılır. 8- 10 dakika haşlandıktan sonra, bir süzgecin üzerine alınır, soğumaya bırakılır.

 
Kuru Dolmalar Suda Haşlanıyor
 
 
Kuru Dolmalar Süzgeçte Bekletiliyor

Önceden hazırladığımız harç, dolmalıkların içerisine 1/3 oranında doldurulur. Dolmalar yatay olarak birbirinin ağzını kapatacak şekilde dizilir.

 
Yaklaşık 7-8 lt. lik bir tencerenin tabanına bir sıra doldurulan dolmalar dizilir. Üzerine bir miktar limon tuzu serpilir. 2.sıra da aynı şekilde dizilir. Yine üzerine limon tuzu serpilir. 3. sıra dizildikten sonra yine üzerine limon tuzu serpilir.



Yaklaşık 25-30 cm. çapında bir dolma taşı, dolmaların üzerine kapatılır. Nar ve sumak ekşileri dolma taşının üzerine dökülür. 2- 2,5 lt. kaynamış su hazırlanır. Dolma taşının üzerine dökülür. Su, dolma taşının 1-2 parmak üzerine çıkarsa yeterli olur. Tencerenin kapağı kapatılarak, dolmalar pişmeye bırakılır. Önce harlı ateşte pişirilir, kaynamaya başlayınca altı kısılarak 50-55 dakika kısık ateşte pişirilir. Dolmalar piştikten sonra, dolma taşı alınıp 1-1,5 saat dinlendirilir. Dolmalar servise hazır.


Servise Hazır Kuru Dolma Tabakları
 
 
Biz afiyetle yedik. Böyle bir lezzet yok yalnız, pek muhteşemdi. Ellerinize sağlık.
Bu tarifi denemek isterseniz iyi cins kuru dolma bulmanızı öneririm.

Huzurlu günler diliyorum.

4 yorum:

  1. Oooo seri üretime geçirilmiş.

    YanıtlaSil
  2. Yemekhanemiz çalışıyor, öğlen yemeklerini okulda yemek, zamandan tasarruf sağlıyor.

    YanıtlaSil
  3. Hocam bende yeni gördüm gerçekten çok güzel görünüyor müdürümüzün ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...