21 Temmuz 2012 Cumartesi

ÇENE ÇARPAN ÇORBASI

Hayırlı ramazanlar  diliyorum. Bol dualı, teravihli, en az bir hatimli geçirir ve affa mazhar oluruz inşallah. "Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluştur." (İbn Huzeyme, Sahih, Sıyam, 3/191, No: 1887).

Rabbimizin dilediği gibi mükafatlandıracağı bir ibadettir oruç. Oruç sırf onun rızası için tutulur çünkü. Biz de dün orucumumuzu ev sahibemiz Ayşe Teyze'nin tesbih çeken çorbası ile açtık. "Ramazanın ilk günü bunu pişiririz, tesbih çeker derler" dedi. Çorbanın adı çene çarpan çorbası.

Ayşe teyze'nin sunumuyla çene çarpan çorbası.
Çorbanın tarifine Kütahya Kültür Müdürlüğü sayfasından mutfak kültürü kısmında çorbalar bölümünden ulaşabilirsiniz. Kısaca özetleyeyim, mercimeği bir taşım kaynatıp süzüyorsunuz. Bir tencerede tereyağını eritip, salça ile kavuruyorsunuz, üzerine yemek kaşığının ucuyla un ilave edip onu da kavurun. Sonra süzdüğünüz mercimekleri de ilave edip, kavurun ve suyu ekleyin. Mercimek piştikten sonra arpa şehriyesini ya da eriştesini ilave edip, tuzunu ekleyin, arpa şehriye yumuşayınca çorbanız hazır demektir. Afiyet olsun.
Ramazanın başı rahmettir dedik ya, son aylarda burada hiç yağmur yağmamıştı. İftara bir kaç saat kala sağanak bir yağışla serinledik çok şükür. Yağmurdan sonra hafif bir güneş ve gökkuşağı...Hem de üst üste iki tane. Ve saatlerce kaldılar gökyüzünde.

Sonra iftar...Pide kuyruğundan dolayı alınamayan ramazan pideleri... Ne bilelim, yabancısıyız bu şehrin, ilk ramazanımız burada. Biraz erken gitmek gerekiyormuş pide almaya, dün bunu öğrendik.
Soğuk yiyecek ve içecekle doyduk desem yeridir. Karpuz, cacık, komposto gibi. İftarda vazgeçilmezimdir, şöyle kızgın yağda yağ çekmeden pişirilmiş hafif börekçikler, dün onlardan vardı masamızda. Bir de çorba ve sebze yemeği.
Hafif bir kabak yemeği keşfettim, zeytinyağlı. Tarifini paylaşacağım inşallah. Siteye uğradıkça günlük menünüzü paylaşırsanız sevinirim, diğer arkadaşlara fikir vermesi açısından iyi olur.

Kolay gelsin.

1 yorum:

  1. kimse okumamışmı mutlaka okunmuştur bir emek verilmiş emeğe saygı gerekir elinize kaleminize yüreğinize sağlık afiyet olsun bir duydum ismi ilginç olunca yapılışını merak ettim kolaymış sağolun biraz geç oldu

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...