5 Şubat 2010 Cuma

gazeteden tarifler

Zaman ne de çacuk geçiyor. Sınavlarım bitti, bu arada haber vereyim, yüksek lisansa kabul edildim. Yine yemek sitemin başındayım. Cumartesi misafirlerim gelecek diye yazmıştım, geçen haftasonu Ereğli'ye gittiğimiz için erteledik, bu hafta sonu gelecekler inşallah. Ben de grip oldum, biraz ağır geçiriyorum.
Misafirlerime ikram için düşündüklerim:  Bartın'ın meşhur lokması var, fırına verip yaptırıyorsunuz. Sabah tepsiyi ve malzemeleri fırına bıraktım, bakalım nasıl olacak. Kahverengi haşhaş ezmesi ve ceviz verdim.
Bir de tatlı bir çeşit olarak hazır paketten tiramisu yapmayı düşünüyorum.

Bugün Zaman Gazetesinin cuma ekinde çok güzel tarifler vermişler. Dört tane becerikli ev hanımı ile röportaj yapılmış ve onlara ait güzel tarifler verilmiş. Onlara ait en güzel tarifleri vermişler. Ben de sizinle paylaşmak istedim.

Triflerden biri Kete. Kete tarifinde içine un koymak yerine çökelek koyulmuş, biraz daha Karadenizlilere hitap ediyor, bu hamurdan kaç tane kete çıktığı yazmıyor. Ama resmine bakarak güzel olduğunu söyleyebiliriz.

ŞÜKRAN HANIMDAN ERZURUM KETESİ

MALZEMELER

3 Kaşık yoğurt
2 yumurta(1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı süt
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
Bir miktar tuz
Yeterince un

İç Malzeme: 200 gr. çökelek ve 250 gr tereyağı

HAZIRLANIŞI

Malzemeler karıştırıp yoğurulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilip, üzeri bezle örtülür ve 10 dakika dinlendirilir.
Tereyağı eritilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp, açınız. Erittiğiniz yağdan yufkanın heryerine sürünüz. Ortasına bir kaşık çökelek koyup, katlara da tereyağı sürüp, mektup zarfı olacak şekilde hamurunuzu kapatınız. Üzerine bastıraraz düzeltiniz. Diğer bezeleri de bu şekilde yaptıktan sonra,ayırdığınız yumurtanın sarısına biraz erimiş tereyağı katıp, fırça yardımı ile üzerlerine sürünüz. Keteleri 180 derece fırında üzeri kızarada kadar pişiriniz.

Diğer bir tarif Boşnak Böreği, buna benzer bir börek, Emine Beder'in tariflerinde de görmüştüm. Hala deneyemedim. Ama güzel olduğu kanısındayım.

HAVVA EŞTÜRKLER BOŞNAK BÖREĞİ

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı limon suyu
Aldığı kadar su
Yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI

Unu eleyip, ortasını açarak diğer malzemeleri de ekleyerek hamurunuzu yoğurunuz. Hamurunuzu biraz dinlendirdikten sonra, küçük bezeler halinde ayırınız. İncecik çarşaf gibi açın ve esnetin, herbir katına zeytinyağı sürerek birkaç kat halinde tepsiye dizin. Orta katın içine arzu ettiğiniz malzemeyi koyunuz. Devamında diğer bezeleri de açıp, her katına zeytinyağı gelecek şekilde üstüne yerleştiriniz. En son üzerine yumurta sarısını zeytinyağı ile karıştırıp sürünüz. Böreğinizi dilimleyerek frına veriniz. Çıtır çıtır oluyormuş.

2 yorum:

  1. SONUNDA SENİ MUTLU EDEN İŞLERİ BİRLEŞTİRDİN:YEMEK, BİLGİSAYAR...
    ÇOK BEĞENDİM SİTEYİ. TARİFLERİNİ ALDIM AMA DENEMEYE HENÜZ VAKTİM OLMADI. EMİNİM ÇOK GÜZELDİR.SALİHA KÖĞÜT

    YanıtlaSil
  2. Saliha Hocam, teşekkür ederim. Edebiyatçının yorumu da bir başka oluyor. Aybükeyi merak ediyorum, bebekliğinden beri hiç görmedim. Foto istiyoruz lütfen. Selamlar...

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...