7 Ocak 2010 Perşembe

Hinkal


Yasemin Hocam'dan yöresel bir tarif, Hinkal. Yozgat Sarıkaya muhacirlerinin çok özel tarifiymiş.
Tarifi alıyoruz kendisinden:

Hamuru için:

3 su bardağı un
1 tatlı aşığı tuz
Alabildiği kadar su

Sosu için:

1 tahta kaşığı tereyağ
1 tahta kaşığı salça
Sarmısaklı yoğurt

İç harç için :

2 patates
1 kuru soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

Hamur sert kıvamda yoğurulur.

Hamuru açmadan önce iç harç hazırlanır. Patatesler küçük küp şeklinde doğranır. Soğan da küçük küçük doğranıp patatesle beraber kavrulur. Üzerine toz biber dökülüp soğumaya bırakılır.

Hamur oklavayla açılabildiği kadar açılır ( ne çok ince ne çok kalın) Mantının 2-3 katı büyüklüğünce karelere ayrılır. Herbir ayrılan parçaya iç konur. Mantı biçiminde bükülüp bir tepsiye dizilir.

Sıkılan hinkallar ( bükülen) mantı gibi büyükçe bir tencerede pişirilir. Süzgeç yardımıyla tepsiye dökülür. Üzerine hazırlanmış salça sosu kaşıkla gezdirilir.

Samısaklı yoğurda batırılıp yenilir.



Not: Hinkal Kars - Ardahan yöresine has bir yemektir. Toplulukla beraber yenilir. Usulü yoğurda batırılıp yenmesidir. Arzu ederseniz tabaklara alıp yoğurdu üzerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Karslı bir arkadaşımızın annesi çok yapardı bunu, tarifini almak hiç aklıma gelmemişti o zamanlar, biraz zahmetliymiş meğerse. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba !
    ''Hinkal'' adlı yemek enfesin de enfesi görünüyor.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba!
    ''Hinkal'' adlı yemek gerçekten çok nefis görünüyor. Resin için teşekkürler. Ben de yaaptım. Çocuklarım afiyetle yediler.
    Çok teşekkürler!

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...