28 Şubat 2013 Perşembe

Pelinin Mutfağı

Merhaba,

Kendimden daha çok becerikli arkadaşlarımın tariflerini paylaştıkça mutlu oluyorum, çünkü sayfamda bunun bir zenginlik kaynağı olduğunu düşünüyorum. Tarifleri sizin için hazırlayan değerli iş arkadaşım Pelin Hanım. Enerji dolu, etrafına pozitif enerji yayan ve aynı zamanda maharetli bir hanım. Yeni evine taşındı geçenlerde, buradan ona tekrar güle güle, ağız tadıyla otur evinde diyorum. Yeni evinde misafir ağırlamak için hazırladığı tadların görüntü ve tariflerini bizimle paylaştı, tekrar teşekkür ediyorum.

Tariflere geçmeden iki satır "bahar" diyeyim mi? Açtı bahçemizdeki bahar dalımız. Aşağıdaki görüntüyü geçen hafta çektim, baharın habercisiymiş bu bitki.



Kartpostal bu diyeceksiniz; ama değil. Bahçemizde, amatör fotoğraf makinem ile çektiğim bir görüntü. Cemreler bir bir düşerken, toprak bahara uyanırken, kainatta ki bu uyanışı hissedebilmek ümidiyle hoşçakalın.


ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

Malzemeler

-1 kg. yufka
-1 kg. ıspanak
-2 tane soğan
-Kimyon, karabiber, tuz, pul biber

İçini ıslatmak için;
 Bir miktar su ve sıvıyağ(margarini eritip onu da kullanabilirsiniz)


Hazırlanışı

Yufkaları önce dörde sonra her parçayı ortadan tekrar bölerek 8 er eşit parça elde ediyoruz. Bir yandan iç malzemeyi hazırlamaya başlayalım. İyice yıkanmış ıspanak yapraklarını ince ince doğrayıp bir kaba alalım. İçine ince küp doğranmış soğanları da ekleyelim.2 çorba kaşığı kadar da sıvı yağ ekliyoruz. Tuzunu karabiberini kırmızı pul biberini ve arzuya göre kimyon da ekleyip, iç harcı birbiriyle karışana kadar harmanlıyalım. 8 eşit parçaya böldüğümüz yufkalardan bir parça tezgaha alıp içini su ve yağla ıslatıp geniş olan kenara iç harcı koyup, boydan boya koyup ince rulo seklinde sarıyoruz. Sarma işi bitince kıvırarak gül şekli elde ediyoruz. Bütün yufkalar bitince gül böreklerinin üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzeri kızarıp çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz.

NOT: Ispanakları çiğ olarak koyalım. Hem besin değeri ölme, hem hazırlaması daha az zahmetli oluyor. Ayrıca  daha canlı duruyorlar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KUSKUS SALATASI

Malzemeler

- 1 paket kuskus
-4-5 adet közlenmiş kırmızı biber
-Yarım demet maydanoz ve yeşil soğan
-1 küçük kutu mısır konservesi
-6-7 tane kornişon turşu
-Tuz,pul biber,sıvı yağ,limon


Hazırlanışı

Kuskusu makarna haşlar gibi haşlayın ama mutlaka suyuna sıvı yağ koyun ki yapışmasın. Haşlanmış kuskusun suyunu süzüp, derin bir salata kabına alın. Yeşil soğanı maydanozu güzelce yıkayıp, suyu iyice süzülünce doğrayıp kuskusun üzerine ekleyin.  Diğer tüm malzemeleri de ekleyerek sunuma hazır hale getirin. Ben limonu çok sevdiğim için 2 limon sıkıyorum.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AĞLAYAN PASTA

Malzemeler

Pasta Tabanı İçin:
-1 paket hazır kakaolu pandispanya
-Islatmak için bir su bardağı süt

Orta Kat(tavuk göğsü hazırlamak için):
-1 Litre süt
-4 kahve fincanı un
-Yarım paket margarin
-1 paket şekerli vanilya
-1,5 su bardağı toz şeker
-Üzeri için hindistan cevizi veya tarçın
-1 yemek kaşığı nişasta

Üst Kat:
-2 paket kremşanti
- 1,5 bardak toz şeker

Üzerini Süslemek  İçin; 
-1 paket çikolata sosu
-Süt


Hazırlanışı:

Marketten aldığımız yuvarlak pandispanyaları küçük küp şeklinde ufaltıp dikdörtgen borcamın dibine koyuyoruz.elimizle bastırıp üzerini 1 su bardağı sütle ıslatıp iyice borcama yerleşmesini sağlıyoruz. Daha sonra 2.kat olan tavuk göğsünü hazırlamak için bir tencerede margarini eritin. Eriyen margarinin üzerine unu ve nişastayı ekleyin, kısık ateşte 2 dakika unun rengi koyulaşmadan kavurun. 1 litre sütü azar azar ve unu karıştırarak tencereye ilave edin. Tüm sütü ekledikten sonra içine şekerin tamamını ekleyin ve karıştırın.Tatlı koyulaşmaya başlayınca vanilyayı ilave edin ve mikserle çırpmaya başlayın.Tatlıyı ocaktan aldıktan sonra 5 dakika daha çırpın. Biraz soğuduktan sonra borcama dökün. Daha sonra kremşantiyi sütle çırpıp soğuyan tavuk göğsünün üzerine yayın. En son çikolata sosunu arkasında yazan tarife göre hazırlayıp soğumaya alın. Bu arada da borcamı buzdolabına koyun ki o da biraz daha soğusun. Soğuyan çikolata sosunu da en üst kata yayalım.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ISLAK KURABİYE

Malzemeler
-oda sıcaklığında yumuşatılmış 1 paket margarin
-1 paket kabartma tozu
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-2 yemek kaşığı kakao
-1 su bardağı şeker
-2 adet yumurta
-aldığı kadar un 

Şerbeti için;
-1 su bardağı şeker
-2 su bardağı su

Üzeri İçin;
-Hindistan Cevizi



Hazırlanışı

Yumuşamış margarin, şeker, yumurta, sıvı yağ, kakao,  kabartma tozu ve aldığı kadar unu bir kapta yoğurun ve kurabiye hamurunu hazırlayın. Kurabiyeleri ceviz büyüklüğünde hamurlar kopararak  şekillendirip tepsiye dizin. 170 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.

Kurabiyeleriniz pişerken derince bir kapa şeker ve suyu koyun ve şekerin tamamen erimesini sağlayana kadar karıştırın. Şerbet kaynatılmıyor, soğuk su ile şeker karıştırılıyor sadece.
Fırından çıkan sıcak kurabiyeleri şerbete batırın 5-6 sn kadar ıslattıktan sonra üst kısmını hindistan cevizine batırın. Bir tepsiye dizin. Üzerini kapatırsanız hemen kurumazlar.
Ben sadece hindistan cevizi kullandım siz de kendi tercihlerinize göre düzenleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun....

Ellerine sağlık Pelin Hocam. Dostlar bir tarifte karar kılmak zor değil mi? Islak kurabiyenin lezzetini test etme fırsatım oldu, gayet başarılı buldum. Diğerlerininde öyle olduğundan eminim, denemenizi tavsiye ediyorum. Pelin Hanıma yorum yazmayı ihmal etmeyelim.

Selam ve dua ile....

4 yorum:

  1. Islak kurabiye tam bir helva tadında. Kurabiyenin her çeşidi galiba güzel oluyor. Islağı, yumuşağı, çıtırı...

    YanıtlaSil
  2. Şimdiye kadar ben de hiç denemedim, değişik bir tad, güzel oluyormuş. Ebru gideli bir şey yapmıyoruz herhalde?

    YanıtlaSil
  3. Dun yaptim dagildi anlamadim

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...