14 Ocak 2011 Cuma

Ev Yapımı Lor Peynir

MALZEMELER

3 Litre süt
3 kase dolusu çırpılmış yoğurt(ya da yoğurt tenceresinin dibindeki sulu kısım)
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Burada en önemli nokta sütün ve yoğurdun doğal olması. Ev yapımı yoğurt ve sütçüden aldığım günlük sütü kullandım.
Kaynattığınız sütün içerisine çırpılmış yoğurdu ve tuzu ilave edip, orta ateşte üzeri göz göz oluncaya kadar pişirin, yaklaşık 15-20 dakika. Dibinin tutmamasına da dikkat edin. Yukarıdaki resim, ocakta kaynarken çekilmiş hali. Ocağın altını kapatıp tencereyi kenara alın, 1 saat kadar dinlendirin. Lor kısmı dibe çökecektir.


Resimde ocaktan alındıktan sonra çökmüş lor peynir görüyorsunuz.Bir kepçe yardımı ile lor peyniri süzgece alabilirsiniz. Ya da direk bez torbaya alıp, süzmeye bırakabilirsiniz.


Bir torba ya da tülbentin içine aldığınız peyniri fazla suyu çıktıktan sonra ağır bir şeyin altına koyarak iyice suyunun çıkmasını sağlayınız. Böylece daha uzun süre dayanmasını sağlamış olursunuz. Hemen tüketecekseniz buna gerek yok.

Bunun için köyde özel taşlarımız vardı, belli bir süre taşın altında bekleyen çökelek, sonrasında serenderin güney cephesine asılıp kurumaya bırakılır. Suyunu ne kadar atarsa o kadar uzun süre bozulmadan saklanabilir.
Bu haliyle benim çökeleğim bir hafta bozulmadan kaldı ve 3 kg. sütten 626 gr. lor peynir elde ettim.


Bu durum sütün yağlı olması ile de ilgili bir durum, yağlı sütten daha fazla lor peynir elde ediliyor.

Benim lor peynirimin çok düzgün göründüğüne bakmayın, dilimlenince dağılıyor. İşte böylece miss gibi lor peynir elde ediyorsunuz.

Trabzon'da sabah kahvaltısında, taze lor peynir ve yumurta ile yapılan güzel bir omlet çeşidimiz vardır. Hatta peynir yemeyen çocuklarıma, bunu yaptığımda, lor peyniri hiç fark etmeden yiyorlar.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Zeynep hocam harika görünüyor. Çok keyifli, zevkle ve severek yapıyorsunuz ki, karşınızda ki insan aşka geliyor. En kısa zamanda denemek istiyorum peynir yapmayı...
    Elinize, yüreğinize sağlık...

    G. Baylan

    YanıtlaSil
  2. Bu aralar canım Yalova'da satılan taze lor çekiyor. Bim'de satılan Kaanların sürülebilir lor'unda bu tadı biraz bulabildim ama tam kesmedi. Bu tarif iyi oldu. Bizimle paylaştığın için teşekkürler. Ayrıca insan ihtiyaca binaen bazı tarifleri deniyor. Biraz geç olsa da zamanı şimdi geldi galiba.

    YanıtlaSil

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...