Ticari pizzalar yaklaşık 300 derece sıcaklıkta 7 dakika süre ile pişirilmekte. Un olarak pizza unu olarak satılan unu kullananlar var. Ya da piyasadaki beyaz unları paçallayarak kullananlar da mevcut.
Paçallamak farklı yapıdaki unları belli oranda karıştırmak demek. Pizza için 1.sınıf bir un ile, az miktarda kepekli un kullanılabilir. Paçallamak hamurun biraz daha gevşek yapıya kavuşarak rahatlamasını sağlar. Elbette doğru oranlarda yapılırsa.
Pizza için istenilen gözenek yapısını ve kuruluğu elde etmek için kurumaya kullanılmalıdır. Pizza hamuru malzemesi çok az olan basit bir hamurdur aslında, en önemli yanı sakız gibi olana kadar yoğurulmasındadır.
Bunu elle yapmaya kalktığınızda elinizin sıcaklığı hamura geçtiği için çok da başırılı olamazsınız, bu aşamada size tavsiyem ekmek yapma makinelerinin hamur yoğurma programıdır. Bu ayarda pizza hamurunu 8-10 dakika yoğurmak yeterli olacaktır.
Pizza hamuruna yumurta, yoğurt gibi ürünler konulmaz. Peyniraltı suyu varsa elinizde, ölçülere sadık kalmak şartı ile kullanabilirsiniz.
Gelelim pizza tabanının üzerine sürülen sosa; domates sosu, minnacık biber salçası, sarımsak tozu(yerine havanda iyice dövülmüş sarımsak) ve kuru fesleğen.
Peynir olarak mozarella ile kaşar peynirini karıştırarak kullanmanızı tavsiye ederim.
Evde biraz daha profesyonel pizza pişireyim derseniz piyasada bazı markaların ürünleri ile karşılaşabilirsiniz.
MALZEMELER
Pizza Tabanı
315 gr. sert buğday unu
3 gr.kuru maya(instant maya değil), 1 çay kaşığı şeker eklenerek eritilecek
180 ml. ılık su
6 gr.şeker
6 gr.tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Pizza Sosu
3 tane orta boy domates
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası(isteğe bağlı)
Tuz
1 çay kaşığı fesleğen kurusu
Üzeri İçin;
200 gr.kaşar peyniri rendesi
200 gr.mozeralla peyniri rendesi
Sucuk
Sosis
Domates
Yeşil biber
Mantar
HAZIRLANIŞI
Sos için önce, domateslerin kabuklarını soyup robotta püre haline getiriniz. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve kesinlikle havanda dövdüğünüz sarımsakları ve domates püresini ilave ediniz. Domatesler önce sulanır, suyunu çekmeye başlayınca salçayı ilave edip karıştırınız. Ocaktan almadan önce tuzu ve fesleğeni ilave ediniz. Domates sosu sürülebilir kıvamda olmalıdır.
Hamur için; kuru mayayı şeker ile karıştırıp, 180 ml.suyun yarısını ilave edip üzerini kapatın. 15 dakika bekledikten sonra elenmiş unun ortasını açıp, mayayı döküp diğer malzemeleri ilave ediniz. Kalan suyu da ekleyerek hamurunuzu yoğurunuz. Bu aşamada ekmek yapma makinesinin hamur yoğurma programını kullanıyorum.
Elle yoğururken, yoğurdukça suyun yeterli olduğunu göreceksiniz. Fazladan su eklemeyiniz. Çok zorlanırsanız, elinizi yağlayabilirsiniz.
Hamurunuz iyice yoğrulduktan sonra 15 dakika dinlendiriniz. Bu aşamada hamurunuzu buzdolabında dinlendirmeniz gerekiyor. Ben 8 saat bekletiyorum, ekşi mayalı hamur tecrübem olduğu için ideal süresi 15 saat diyebilirim. Ağır fermastasyon lezzet için gerekli.
Bu hamurdan orta boy iki pizza tabanı elde ediyorsunuz. Yok buzdolabı bana uymaz derseniz; üzeri nemli bir bezle örtülü olarak 30-45 dakika arası beklettikten sonra hamurunuzu kullanabilirsiniz.
2 ye böldüğünüz hamuru merdane yardımı ile açın, ince bir hamur olacak. Kenarlarını yükseltmek içi katlamayın, içten dairesel hareketlerle tabanını inceltin kenarları yüksek kalsın. Çatalla hamurunuzu birçok yerden delip, pizza sosunu sürün, peynirleri ve diğer malzemeleri yerleştirip 15 dakika tepside bekletin.
200 derece önceden ısınmış fırında 12-13 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Ekşi mayalı pizzamın tarifine şuradan ulaşabilirsiniz. Onca uğraştan sonra pizzaları yemeye kıyabilir misiniz bilemem.
Meraklısı iseniz denemeye değer.
Bir sonraki tarifim çok tatlı olacak.
Selamlar.