Geçen cumartesi günü oğlumla birlikte kek yaptık. Oğlum bana epey yardımcı oldu: yumurtaları kırdı, şekeri ekledi, unu eledi, kabartma tozunu ve vanilyayı koydu. Artık ben söylemesem de kek malzemelerinin ne olduğunu kendisi biliyor.
Yaptığımız kek, babamıza bir sürprizdi, babasını kesinlikle mutfağa almadı. Kek pişince üzerine birkaç mum koyup, babasına sürpriz yaptık.
Uzun süredir yapmayı planladığım bu mayhoş kek, tahinli kek gibi, ılık yenmesi gereken kekler listesine alındı.
1 su bard. toz şeker
1 su bard. sıvıyağ.
1 su bard. sulu yoğurt
1 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
3 su bard. un
1 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri İçin
Pudra şekeri ve file fındık
HAZIRLANIŞI
3 yumurtayı ve şekeri mikser ile iyice köpürene kadar yaklaşık 10 dak. çırpınız, sıvıyağı yavaşça akıtarak karışıma ilave ediniz. Mikserin en düşük ayarı ile sıvıyağı karışıma ilave ettikten sonra, çırpılmış sulu yoğurdu da karışıma ilave edip mikserin en düşük ayarı ile çırpınız.
Orta boy bir limonun suyunu da karışıma ilave edip, çırpma işlemini bitiriniz. Bir kaba en az iki kere elediğiniz unun üzerine kabartma tozu, vanilya ve karbonatı da eleyiniz. Unu tahta bir kaşıkla kek harcınıza yediriniz, en son 1 yemek kaşığı mavi haşhaşı ve limon kabuğu rendesini de kek hamurunuza ilave ediniz. Kek kalıbınızın tabanına tereyeğa sürüp, üzerine un serpiniz, kabıbı ters çevirip, fazla unları silkeledikten sonra, karışımızı kek kalıbınıza dökünüz. Üzerine file fındık serpip, önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40-45 dakika pişiriniz. Kürdan testi yapıp piştiğinden emin olduktan sonra kekinizi fırından çıkarınız. Kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, üzerine bir miktar pudra şekeri serpip, kalıptan çıkarınız. Afiyet olsun.
İşte geçenlerde benim nostalji yapmak aldığım Alman pastası da pandispanyadan bozma bir pasta idi. Bir süre sonra buradan bir Alman pastası tarifi yayınlamak artık elzem oldu artık.
Bu Alman pastası görünümlü pandispanya, oğluma yılın bilmem kaçıncı doğum gününü kutlamak için yetti bile.
Oğlumla babası pasta yeme yarışı yaparken, ben de kendimce zihnimden, Üniversite yıllarımızda arkadaşım Remziye ile birlikte poşete doldurup, Beşiktaş Murat Muhallebicisinin üst katında adeta parçalayarak yediğimiz Alman pastalarını geçirdim.
Diğer mum, Remziye sen gelince yanacak:)