31 Temmuz 2011 Pazar

Kakaolu Kek

Kek var, kek var. Bu da esaslı kek tariflerim arasına girdi. Yumurta çırpma süresini biraz uzun tutarsanız yumuşacık bir kek elde ediyorsunuz.

MALZEMELER

4 yumurta
1 su bard. şeker
1/2 su bard. sıvıyağ
1/2 su bard. süt
2 su bard.un
1 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bard. fındık ve kuru üzüm karışımı

HAZIRLANIŞI

Temek kek tarifi aslında. Yumurta ve şekeri mikserle  çırpıyoruz. Şeker tanecikleri eriyinceye kadar çırpma işlemine devam ediyoruz, yaklaşık 10-15 dakika. Sıvıyağ ve sütü yavaş yavaş karışıma ilave ederek düşük ayarda çırpıyoruz. Un,  kakao, kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta eleyip karıştırıyoruz. Kuru malzemeleri yumurtalı karışıma tahta kaşıkla ilave ediyoruz. Unladığımız üzüm-fındık karışımını da keke ilave edip, yağlayıp unladığımız baton kek kalıbına karışımı döküyoruz.
160 derecede 40 dakika pişiriyoruz. Baton kek kalıbı olarak Cem marka kek kalıbı kullanıyorum, hiç yapıştırmıyor, çok memnunum.

Afiyet olsun.

28 Temmuz 2011 Perşembe

Mercimekli Pilav

Çocukluğumdan kalma bir tad mercimekli pilav. Başka tarifleri de olabilir, annemin tarifine en yakın olduğunu düşündüğüm tarifimi yayınlıyorum.
Çocuklar pilavı çok sever malum, biraz yeşil mercimekle çok daha lezzetli hale geliyor. Ayrıca güzel de  tadı var.

 
MALZEMELER

1/2  su bard. yeşil mercimek
1,5 su bard. baldo pirinç
2 kaşık arpa şehriye
2 kaşık tereyağ, 1 kaşık sıvıyağ
3 su bardağı kaynamış su
1,5 su bardağı soğuk su
tuz

HAZIRLANIŞI

Yeşil mercimeği yıkayıp süzün, küçük bir tencereye alın. 1,5 su bardağı suyu ilave edin, ocağın küçük gözünde kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Sıvıyağı ve tereyağı pilav tenceresin alıp eritin, arpa şehriyeyi ekleyip kavurun. Sırasıyla mercimeği ve pirinci de ekleyerek kavurun. Tuzunu ilave edin, kaynamış 3 bardak suyu da ilave ederek orta ateşte pişirin. Pilav suyunu çekince altını kısabilirsiniz. Pilavınız piştiğinde altın kapatın ve 20 dakika  demlenmeye bırakın.

Afiyet olsun.

17 Temmuz 2011 Pazar

Sakarya79 ve İrmik Helvası

Eşimin 2.memleketi olan Sakarya'ya uğradık geçenlerde. Bizi misafir eden Rüveyda Hanımefendiye ve birbirinden tatlı çocuklarına teşekkür ediyoruz. Tereyağını çok sevmem dolayısıyla bir meraktır ben de kavrularak yapılan irmik helvası ve un helvası. Tarifini soramadım ama misafirliğimiz esnasında yediğimiz irmik helvası gayet güzeldi. Ertesi gün Sakarya da öğle yemeği için uğradığımız Sakarya79'da irmik helvası olduğunu görünce, yemekten önce bir porsiyon helva yedim. İlk defa bir restaurantta irmik helvası görüyorum. Helvanın tadı gayet yerindeydi, tavsiye ederim.
Şimdi gelelim benim yaptığım irmik helvasının tarifine. Tarif bana ait değil, siteler arası dolaşırken bulduğum bütün tariflerin hemen hemen aynı olduklarını gördüm, bunlardan bir uyarlama.


İRMİK HELVASI MALZEMELERİ

2 su bardağı irmik
165 gr. tereyağı
1 paket çam fıstığı
2 su bardağı şeker
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 tutam taçın

HAZIRLANIŞI

Tereyağını eritin, çam fıstığını ve irmiği ilave edip kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kavurun, en zahmetli yeri bu kavurma aşaması zaten.  Süt-su karışımını kaynatın, yavaş yavaş irmiğe ilave edin. Tarçını ilave edin. Şekeri, irmiğe karıştırarak yedirin. Bu aşamadan sonra helvanız yaklaşık 10-15 dakika kısık ateşte demlensin. Sonrasında ocağın altını kapatıp ılınmaya bırakın.

Afiyet olsun.

12 Temmuz 2011 Salı

Kaz Dağlarından


Kaz Dağlarında çektiğim bazı görüntüleri paylaşmak istiyorum. Gezilecek o kadar yer var ki yurdumda.  


Adatepe Köyünde Zeus Altarı(Kaz Dağları), Karşımızda uzanan yer Edremit Körfezi.

Mıhlıçay Şelalesi


Sutüven Şelalesi

Eskiden Zeytinyağı üretmek için bu taşlar kullanılıyormuş. 

Uzun Bir Ayrılığın Ardından


Uzun bir ayrılığın ardından...Ne güzel geri dönmek. Bütün bağlarımız koptu sanki. Önce blogspotlar kapatıldı, sonra sayfamı güncellemekte geciktim. Bu arada öyle güzellikler biriktirdim ki...Sırasıyla sizinle paylaşacağım inşallah. Her zamankinden daha çok ihtiyacım var, maillerinize.

Şımarığımı gezdirdik birazcık, anne-babasının işini-gücünü bırakıp onunla gezmesi onu çok mutlu etti.
Denize taş atmaktan o kadar çok mutlu oluyor ki anlatılmaz.

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...