20 Temmuz 2013 Cumartesi

Fırın Sütlaç

Perşembe akşamı annemleri iftara davet etmiştim. Mütevazi iftar soframdan görüntü almadım. Ama hazırladığım fırın sütlacın görüntüsünü sizin için almayı bir borç bildim kendimce. Daha önce tarifini verdiğim hamsiköy sütlacını fırında hazırladım bu sefer.

Bu yıl fırın kaplarından hem kendime aldım hem de arkadaşlarıma hediye ettim.Fırın kapları; sütlaç, güveç ve yoğurt sunumu için hem lezzetli hem de pek şık oluyorlar.
Hamsiköy sütlaç tarifini iki ölçü hazırladım. Lokantalarda fırın sütlaç yapmak için; sütlaç kaplarını yarıya kadar doldurduktan sonra, kalan sütlacın üzerine yumurta kırıp kaseleri dolduruyorlar. Dikkat ederseniz, dışarıda yediğiniz fırın sütlaç pek sarıdır. Ben yumurta kullanmadım, sadece sütçüden aldığım yağlı sütü kullandım. Zira hazır sütler yağsız olduğu için, sütlü tatlılar pek kıvamlı olmuyor.
En önemli püf noktası, sütlacı hazırlayıp kaplara dökdükten sonra soğuduğunda üzerinin buruşması. Bu demek oluyor ki artık sütlacınız fırına girebilir. Ben üzerini çok fazla yakmak istemedim, bu görüntü bana kafi geldi.

Hamsiköy sütlacını verdiğim tarifin iki katını alarak hazırlayın ve 6 tane fırın kabına paylaştırın. Birkaç küçük kase daha sütlacım arttı benim. Fırın tepsisinin içine biraz su döküp, fırın kapları yerleştirin ve 180 derecede üzeri biraz kızarana dek pişirin. Oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın, soğuk olarak servis yapın.

Afiyet Olsun.

Kayısılı Kek

Nisan-Mayıs ayından kalma bu tarifi kayısı suyu ile hazırladım. Şimdi ramazan günlerinde niye kek tarifi demeyin, bu ramazan en önemli hazırlığım ve uğraşım; gün içinde çocukları hem oyalayacak hem de doyuracak bir menü oluşturmak oluyor. İftar sofraları hafif geçtiği için, mutfaktaki mesaimin çoğunu çocuklara harcıyorum.

MALZEMELER

-3 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
-1/2 su bard. kayısı suyu( kayısı hoşafından kullandım)
-2 su bard. beyaz un
-1 paket kabartma tozu
-1 paket  vanilin
-1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

Üzeri İçin; 
Kırık Fındık



HAZIRLANIŞI

Yumurtaları ve şekeri köpük kıvamı alıncaya kadar çırpın. Sıvı yağı ve kayısı suyunu ekleyin. İki kere elediğiniz beyaz unu tahta kaşıkla karışıma ilave ediniz. En son kabartma tozu, vanilin ve limon kabuğu rendesini de karışıma ilave edip, karıştırın. Kalıp olarak yuvarlak kelepçeli bir kek kalıbı kulllandım ben. Kek kalıbının içine yağlı kağıt serip, içine biraz tereyağ sürün ve un serpin. Fazla unu döktükten sonra, kek karışımını kalıba dökünüz. Üzerine kırık fındıkları da koyduktan sonra, önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40-45 dakika pişiriniz. Daha yüksek ısıda pişirmeyin lütfen.

Afiyet Olsun.

Arkadaşım Remziye ailesi ile birlikte bizi ziyarete geldiğinde, kayısı suyu yerine aynı miktarda çay demi kullandım, sanırım o da güzel olmuştu. Onun içine biraz da parça fındık koymuştum.

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Nuray Hanım'ın Tahinli Kurabiyesi

Ramazan ayı, yaza denk geldiğinden beri bir şey yenilip-içilmez oldu iftar sofralarında. Geçen gün, 2009 yılının ramazan ayında bir iftar daveti için hazırladığım yemek listesini gördüm, ne külfetli ve abartılı geldi bana.
İftar soframız; çorba, salata, cacık, kavun, karpuz, meyve şerbetleri, su, pide ve hurmadan öteye geçmiyor. Yine de özel bulduğum hafif tarifler olursa paylaşacağım. Hatimlerinizi ihmal etmeden okuyun olur mu?

Tarifini yayınlamakta geciktiğim bir tarif, tahinli kurabiye. Öğretmen arkadaşlarımdan Nuray Hanım'a ait bu tarif.
Okuldaki yıl sonu kahvaltımız için hazırlamıştı kendisi. Çok beğenilen bir tarif olunca, bana da kurabiyeleri görüntüleyip, tarifini yayınlamak düştü. Ellerine sağlık Nuray Hocam.

Tahinli kurabiye Malzemeleri
-1 çay bardağı tahin
-1 çay bardağı pudra şekeri
-1 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
-1 çay bardağı kırık ceviz
-Aldığı kadar un

Üzeri İçin;
Pudra Şekeri


Hazırlanışı

Malzemeleri karıştırıp, en son un ekleyin. Tarifte kabartma tozu yok belirteyim. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştiriniz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15- 20 dakika kontrollü bir şekilde pişiriniz. Malumunuz kurabiye çabuk pişer.  Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizin üzerine pudra şekeri eleyip, servise hazır hale getiriniz afiyet olsun.

Afiyet olsun.

12 Temmuz 2013 Cuma

Kıbrıs Tatlısı

Hayırlı, uğurlu ve bereketli ramazanlarınız olsun inşallah. Tarifler bir yana sizi epeydir habersiz koydum. Okulun son dönem yoğunluğunu bilirsiniz, hadi okulları kapattık derken sonrasında iki oğlumuzun sünneti, onların iyileşme süreci...Aradan bir ayı aşkın bir süre geçmiş,  nihayet elim yetti bloğuma girmeye, çok şükür. Büyük oğlum birkaç ay sonra 6 yaşını dolduracak, küçük oğlum 14 aylık, 2 gün arayla ikisini de sünnet ettirmiş olduk. Sünnet düğünü, yemeği ya da mevlüdü için henüz bir hazırlığımız yok. Ne kadar anlamlı olduğu tartışılır, sünnet olup bittikten sonra yukarıda saydığım etkinliklerin yapılması. Her şey adeta bir şekilcilik haline dönüşmüş. Bakalım bizim bu konudaki etkinliğimiz ne olacak ben de merak ediyorum!

Vereceğiniz iftar davetlerine hazır tatlı değil de ev yapımı şerbetli ve sütlü bir tatlı hazırlamak isterseniz, Kıbrıs tatlısını önerebilirim. Hem şerbetli hem de sütlü olması, ayrıca yoğun ceviz tadı bu tatlıyı ayrıcalıklı yapıyor. Hayret! Şimdiye kadar, nasıl bu tarife ulaşamadım diyorum. Daha öğreneceğimiz çok şey var. Bu tarifte beyaz un yok, sadece galeta unu var.


Kıbrıs Tatlısı Malzemeler

-4 tane yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı sıvı yağ
-1/2 su bardağı ılık su
-1 su bardağı galeta unu
-1 su bardağı dövülmüş ceviz
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu

Şerbeti Malzemeleri:

-2 su bardağı tozşeker
-2 su bardağı su

Krema Malzemeleri:

-1 lt. süt
-4 dolu dolu çorba kaşığı un
-1 paket vanilya
-1 poşet kremşanti


HAZIRLANIŞI

Öncelikle çelik bir tencereye şerbet malzemelerini koyup, kaynatın. Şerbet biraz koyu kıvam alınca altını kapatıp soğumaya bırakın.
Kek hamuru için yumurtaları ve toz şekeri köpük haline gelinceye kadar çırpın. Bu karışımaq; su, sıvıyağ, ceviz, galeta unu, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Büyük boy dikdörtgen borcamı yağlayıp, 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Fırından çıkardığınız kekin sıcağı çıkınca üzerine soğumuş şerbeti dökelim. Kreması için tencereye unu ve sütü koyup pişirelim. Kaynayınca altını kapatıp vanilya ve toz haldeki kremşantiyi ekleyelim. 5 dakika mikserle çırptıktan sonra, şerbetini çeken tatlının üzerine kremayı dökelim. Buzdolabında bir kaç saat bekletip, servis yapalım. 

Afiyet olsun.

Kaynak: http://www.birseninmutfagi.com

Vişneli İrmikli Tatlı

Sıcak yaz günlerine soğuk bir dokunuş...Misafirim için yapmıştım, vişne sosu bana ait, hazır jel kullanmıyorum kesinlikle. Vişne suyu, şeker...