29 Nisan 2023 Cumartesi

Zeytinli ve Cevizli Ekmek

 Merhaba,

Beni merak edenlere kucak dolusu selamlarımı sunuyorum.

Aradan hayli vakit geçti yazmayalı. Ülke olarak zor günlerin içinden geçtik, geçiyoruz. 6-7 Şubat depremleri uzak-yakın hepimizin yüreğini derinden sarstı. Üzüntüler, acılar paylaştık. Yaraları hep birlikte saracağız.

Bu zaman zarfında yaptıklarımı fotoğraflasam da, yazmaya vakit olmadı. Araya bir de taşınma telaşlarımız girdi.

Ekmeğin biri bol zeytinli, diğeri de cevizli oldu.

Vakfıkebir ekmeği yapan fırından bir tane ekmek hamuru alıp 4-5 e bölerek dondurucuya atıyorum, ekmek yaparken hamuru mayalamak için kullanıyorum.

Çabuk olsun diye bu ekmekler için, bir tane küp yaşmayayı beşe bölüp bir parçasını kullandım.

Yani bu iki ekmekte bir parça fırıncı hamuru ile minik bir yaş maya var.






Ekmeklerin bütün hallerini ekliyorum, fikir versin diye.

Hamuru 8 de yoğurdum, fırına girdiğinde saat 11.00 i geçiyordu. Yoğurma-katlama 2 saate yakın sürdü, sonra şekil verip, bir saat mayalandırdıktan sonra pişmeye alındı.

Malzemeler de yukarda bahsettiğim mayaya ilaveten, kaya tuzu, tatlı kaşığı ile bal, bir yemek kaşığı tereyağı ve iki yemek kaşığı zeytinyağı var. Kullandığım un yaklaşık 1.5 kilo(1 bardak siyez unu dahil), suyu hamur cıvık olmayacak şekilde ayarlıyorsunuz.

Fırıncı hamurunu bir gün önceden dondurucudan çıkarıp, yumuşadığında un ve su ile karıp, tekrar mayalıyoruz.

Kullandığım un, bu hafta A101 de gördüğüm Çağ marka un, çok güzel çıtır kabuklu bir ekmek oldu.

Zeytinli ekmek günlerdir aklımdaydı, değdi yaptığıma.

Deneyenlere afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...