21 Ağustos 2013 Çarşamba

Elmalı Kurabiye

Herkesin en az bir kere denediği ya da bir denesem dediği, bir tariftir elmalı kurabiye. Sanırım Türk damak zevkine hitap ediyor,  zira pastanelerde de rahatlıkla bulabilirsiniz. Ben de ilk defa yaptım, şekline karar vermekte zorlandığımdan iki farklı şekil denedim. Yoğun elma tadını isteyenler için minik poğaça şekli verilerek yapılabileceğine karar verdim; çünkü sarma kurabiye şeklinde hazırlanınca elma tadı geri planda kalıyor. Oktay ustanın elmalı kurabiye tarifini esas alarak hazırladım.
 
 
MALZEMELER
 
-1 su bardağı nişasta
-1,5 su bard. pudra şekeri
-125 gr. tereyağı
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı yoğurt
-1 yumurta
-3-4 su bard. un
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-vanilya ya da limon kabuğu rendesi.

İç Harcı İçin;

-4 tane kırmızı elma
-5 yemek kaşığı toz şeker
-1 çay bard. kırık ceviz
-tarçın

Üzeri İçin;

-Pudra şekeri

HAZIRLANIŞI

Elmaları soyup, rendeliyoruz. Bir tavaya elma rendesi, şeker ve tarçını koyup pişiriyoruz. Kırık cevizi de ekleyerek tavanın altını kapatıyoruz.
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ile yumurtayı çırpıyoruz(vanilya ya da limon kabuğu rendesini bu aşamada ekleyin), yoğurdu da ekleyerek çırpma işlemini bitiriyoruz. Sıvı karışıma sıvıyağı da ekledikten sonra, kuru malzemeleri de ilave edip özlü bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini bir bezle kapatıp, 30 dakika buzdolabında bekletin. Hamurunuzdan küçük bezeler yapıp, merdane yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açın, iç harçtan koyup kapatın. Elinizle kenarlarından biraz eğerek oval şekil verip, yağlanmış tepsiye dizin. 190 derece fırında pişirin. Fırından çıkan kurabiyelerinizin üzerine pudra şekeri serperek, servis edin.

Afiyet olsun.
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder