21 Mart 2010 Pazar

Remziye Hanımın Mutfağından


İncir Tatlısı

İncir tatlısı tarifi arkadaşım Remziye'ye ait. Tarif ile birlikte resimlerini de göndermiş sağ olsun. Benim de bu tatlıyı yapma fırsatım oldu, keki yumuşacık oluyor. Keki ıslatmak için kullanılan nescafe biraz bana fazla geldi,  azaltılabilir. 


MALZEMELER


Keki için;
3 yumurta
1 su bard. şeker
1 su bard. ceviz içi ( iri olacak)
1 su bard. un
6-7 tane kuru incir (suda bekletilmiş)
1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;
1 su bard. su
1 yemek kaşığı nescafe(biraz azaltılabilir)
1 yemek kaşığı şeker

Kreması;
1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker

 HAZIRLANIŞI
Şekeri ve yumurtaları köpürene dek çırpın. Karışıma unu ve kabartma tozunu eleyin, içine doğradığınız incirleri ve kırık cevizi ilave edin. Keki 160 derece, önceden ısıtılmış fırında pişirin. Fırından çıkan kekiniz soğuyunca, keki ıslatmak için kullanacağınız malzemeleri bir taşım kaynatıp, keki ıslatınız.
Bir yandan bir tencerede kremayı pişirmeye başlayın, ateşten almaya yakın, 50 gr. tereyağı ilave ediniz. Krema ılınınca 1 paket toz kremşantiyi kremaya ilave edip, mikserle çırpınız.

Afiyet olsun



MUHALLEBİLİ PASTA



KEK MALZEMELERİ

1 Su bardağı şeker
2 yumurta
2 Su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvıyağ
2 paket kabartma tozu

MUHALLEBİ

1 Kg. süt
4 Kahve fincanı şeker
4 Kahve fincanı un
2 Kaşık margarin
2 paket kremşanti+1/2 su bardağı süt

KEKİ ISLATMAK İÇİN

1 bardak ılık süt
1 yemek kaşığı nescafe

HAZIRLANIŞI

Şeker ile yumurtayı çırptıktan sonra, süt ve sıvı yağı ilave ediyoruz. Kuru malzemelerimizi(un, kakao, kabartma tozu) ilave edip, mikserin hamur aparatı ile düşük ayarda karıştırıyoruz. Orta büyüklükteki bir tepsiye pişirme kağıdı seriyoruz, pişirme kağıdını bir miktar tereyağı ile yağlayıp üzerine biraz un serpiniz(fazlasını alınız), kek karışımınızı tepsiye yayınız. 170 derece önceden ısıstılmış fırında pişiriniz.

Muhallebinin malzemelerini bir tencerede karıştırınız, pişmeye yakın iki kaşık margarin ilave ediniz. Soğuduktan sonra 2 paket kremşanti ile 1/2 su bardağı süt ilave ediyoruz.

keki ıslattıktan sonra, üzerine muhallebiyi yayıyoruz, üzerine kakao ilave edip, en az 2 saat buzdolabında bekletiyoruz.

Afiyet olsun.





PİZZA




Bu harika pizzanın bir tarifi var elbette, en kısa zamanda onu eklemeye çalışacağım.


MİLFÖYLÜ GÜL PİZZA



Bu tarif bütün orijinalliği ile Remziye Hanım'a ait. Milföy hamurunun içerisine biber, karnıbahar, domates, zeytin ince birşekilde doğranarak yerleştiriliyor. Rulo yaptığınız yufkayı 3'e bölerek tepsiye yerleştiriyorsunuz, ortaya bu görüntü çıkıyor.

Afiyet olsun.

Yeniden Merhaba

Ne kadar uzun bir ara oldu değil mi? Arayı bu kadar açmamıştık hiç. Dersler, ödevler, iş derken bloğumu güncelleyemedim. Yıllar sonra üniversite sıralarına oturmak zor iş. Allahım oturmak bile yoruyor o sıralarda. Aradan geçmiş 10 yıl, onca vakitten sonra yüksek lisansa başlayınca böyle oluyor işte.
Bu süre zarfında mutfak çalıştı tabii, ama görüntüleyemedim bazılarını. Mesala şu meşhur kitaptaki portakallı keki yaptım, görüntü yok maalesef.



Bu hafta Uğur Böceğim 2,5 yaşını doldurdu. Hala karışığız, dağınığız, heyecanlıyız, koşturuyoruz. Bazen çok yorucu bazen de çok keyifli zamanlarımız oluyor.

Bu arada sevgili arkadaşım Remziye, kendi mutfağından tarifler göndermiş bana. Onları paylaşmak istiyorum.

Gönlünüzce bir hafta diliyorum...

7 Mart 2010 Pazar

Yufka Böreği

Bu pazar kahvaltı için hazırladığım hazır yufkadan yapmış olduğum böreğim.. Söylemekte sakınca görmüyorum, yufkalar BİM'den alınmış. İçinde üç adet yufka oluyor.

MALZEMELER

3 adet yufka
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı su
Bir miktar margarin
1 yumurta(üzeri için)

İÇ MALZEME

200 gr kıyma
5 kök ıspanak
1 adet küçük soğan
Yeteri kadar tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ

HAZIRLANIŞI

Ispanakları doğrayıp, iki kaşık sıvıyağda 10-15 dakika kendi suyunu bırakana kadar pişiriniz. Kıymayı kavurunuz.  Soğanı doğrayıp, 1 kaşık sıvıyağda kavurunuz. Üzerine kıymayı ve ıspanağı ilave edip karıştırınız.
Yufkayı sıvıyağ-su karışımı ile ıslatınız. 3-4 yerine denk gelecek şekilde margarinle yağladıktan sonra iç harcı yayınız. Rulo şeklinde katladığınız yufkayı, yağlanmış tepsiye dolayarak koyunuz. Aynı işlemi diğer yufkalar içinde yapınız. Yumurtayı bir miktar su ve şeker ile çırpıp böreğin üzerine sürünüz. Böreğinizi 175 derecede 25 dakika pişiriniz.

Afiyet olsun.



6 Mart 2010 Cumartesi

Mayalı Börek

Bu börek tarifi, Arçelik fırınımın pişirme rehberinden. Ben böreği ilk yaptığımda görüntüleyemedim.Isınması için tekrar fırına verdikten sonra görüntüleyince biraz daha kızarmış bir görüntü ortaya çıktı. Kitabın yazarı Mengen Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Cemal Türkan.
Tarifte börek içi için kıyma kullanılmış, ben ıspanak kullandım. Ama sizin için, orijinal tarifi yazacağım.
Hep merak etmişimdir şu kıyır kıyır börekler nasıl açılır diye, bu tarif beni ziyadesiyle memnun etti.

HAMUR İÇİN MALZEME

7 su bardağı un
3 su bardağı süt
Yarım paketten biraz fazla yaş maya
Tuz-2 çay kaşığı

BÖREK İÇİ

4 adet soğan
300 gram kıyma
1 demet maydanoz
Karabiber
1 paket margarin

TEKNİK ÖLÇÜ

700 gr un, 60 cl süt, 30 gr yaş maya, 300 gr kıyma, 300 gr soğan, 250 gr margarin, 20 gr tuz.

HAMUR HAZIRLAMA

Maya, yarım su bardağı ılık suda 5 dakika ıslatılır ve erimesi sağlanır(ben sütün kendisnden kullandım). Bir kaba un eleenip tuz ve maya ilave edildikten sonra içine 3 su bardağı ılık süt katılır. Yumuşakça bir hamur yoğrulur. Hamur, ılık bir yerde yaklaşık bir saat süreyle mayalanmaya bırakılır.


İÇ HAZIRLAMA

Soğan doğranır ve bir kaşık margarinle kavrulur. İçine kıyma ilave dilip 5 dakika pişirilir. Daha sonra içine tuz, biber ve doğranmış maydanoz katılıp karıştırılır.

HAMURU TEPSİYE DÖŞEME

Hamur iki eşit parçaya ayrılır. Her parça yarım santim kalınlıkta açılır(ben aceleden biraz kalın açtım) ve eritilmiş margarinle üzeri yağlanır. Hamur parçaları rulo şeklinde dürülür. Her ruloanun bir ucundan başlayarak yuvarlak şekilde kıvrılır, bu iki yuvarlanmış hamur bir tepsiye konulur ve buzlukta 15 dakika dinlendirilir. Fırın tepsisi yağlanır. Hamurlardan bir tanesi tepsi büyüklüğünde merdane ile açılıp tepsiye döşenir. Üzerine kıymalı iç yayılır. Diğer hamur parçası da açılıp, ikinci kat olarak, kıymanın üzerine yerleştirilir ve üzeri yağlanır.

BÖREĞİ PİŞİRME

Mayalı börek, fırına verilmeden önce 20 dakika kabarması için dinlendirilir. Fırın 190-200 derecede ısıtılır ve börek fırına veilir. 25-35 dakika pişirilir.

PÜF NOKTASI

Hamurun buzluğa konma amacı, böreğin gevrek olmasıdır. Börek fırından çıkarıldıktan sonra üzeri nemli bir bezle örtülerek yumuşak olması sağlanır. Mayalanma esnasında üzerine birşeyle örterek ılık bir ortamda bekletilmelidir.



Ben bu tarifin ölçülerini yarıya indirerek bir de peynirli börek denedim o da çok güzel oldu.




Biraz pide görüntüsünü andırıyor.


Dilimler flu çıkmış ama, fikir versin diye yine de ekledim.

1 Mart 2010 Pazartesi

Havuçlu Kek

 

Kış mevsimine yakışan güzel bir havuçlu kek yaptım. Tarif Çoşkun Ustadan alınmış. Havuçlu keki Yesilkivi sitesinde Seçil Hanım tarafından yayınlanmış. Çok güzel görünüyordu, ben de denemek istedim. Sonuç mükemmel.
Kekin iç malzemesi(ceviz ve havuç) bana fazla geldiği için azaltmıştım; ama bir dahaki sefere belirtilen miktarda kullanmaya karar verdim.
Tarifi Seçil Hanımın uyarladığı şekli ile aynen yazıyorum:


MALZEMELER:

13 yumurta (6 tane kullandım)

500 gr seker (yarısını kullandım, bardak hesabıyla 1,5 su bardağı)

500 gr un (yarısını kullandım, bardak hesabıyla 2,5 su bardağından biraz az)

300 gr aycicek yagı (yarısını kullandım, bardak hesabıyla 1 su bardağı)

500 gr iri kıyılmıs ceviz (yarısını kullandım, bardak hesabıyla 1,5 su bardağı)

1 kg rendelenmiş havuc (yarım kg kullandım, yaklaşık 6 orta boy havuç)

20 gr kabartma tozu (1 paket kullandım)

1 yemek kasıgı tarcın (tepeleme 1 tatlı kaşığı)
YAPILIŞI:

Yumurta ve sekeri mikserle (en az 10 dakika, kremamsı bir kıvama gelene kadar) diger tum malzemeleri el yardımı ile karıstırıyoruz.

Tabanı folyo veya yaglı kagıt ile kaplanmıs tepsiye dokuyoruz.

160 derecede yaklasık 26 dk.bizim fırınlarımız içindir (ben aynı ısıda biraz daha uzun pişirdim)

Bu tarifi derin kek kalıplarında yapmayınız.

Baklava tepsileri veya benzeri tepsiler içindir.

Not: En iyi sonuç için mutlaka terazi kullanın, bardak 200 ml alan standart boylardan olacak…
Malzemelerle (parantez içindeki) en 24 dilim kek çıkar…
Kek, yumuşacık oluyor. Benim elimde Sinangil Hindistan Cevizi aromalı un olduğu için onu kullandım. Tarçın, hindistan cevizi derken bayağı aromalı bir kek oldu. Yumurta sayısının fazla olması korkutmasın, hiç koku yoktu kekin içinde. Taha'nın iki dilim keki, iştahla yediğini görünce, dedim ben bu keki sürekli yapmalıyım.

Sırada börek tarifim var, en kısa zamanda yayınlayacağım.

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...