30 Kasım 2009 Pazartesi

Sizin Mutfağınız

Sevgili dostlar, sitenin içeriğine uygun olarak, kendinize ait denenmiş tariflerinizi, malzeme listesi, hazırlanışı ve bir fotoğraf ekleyerek gönderirseniz burada yayınlamaya çalışacağım.
Yasemin Hocam, Yozgat yöresinin hamur işlerini şimdiden gözlüyorum haberin ola! Ayşenur Hocam senden de, leziz Amasya Çöreğini bekliyoruz.
Mail: albayrak_z@yahoo.com


Gülten Hanımın Mutfağı

Yasemin Hanımın Mutfağı

24 Kasım 2009 Salı

zeytinyağlı




Zeytinyağlıların sağlımız üzerindeki hafifletici etkileri tartışılmaz. Artık zeytinyağı da eskidi, ben sıklıkla kanola yağını duymaya başladım.

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI



Sağlıklı olduğu için, birçok faydasından dolayı kereviz gibi arada bir de yer elması pişirmeye çalışıyorum. Tadı biraz farklı geliyor, damak zevkime çok hitap etmiyor aslında. Tadına pek alışkın değilseniz, servis ederken yoğurtla deneyin derim, daha leziz oluyor.
 
MAZLZEMELER

1 kg. Yer elması
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3 kaşık kıyma
1/2 kaşık biber salçası
1 adet ortaya boy soğan
3 kaşık pirinç (yarım saat önce ılık tuzlu suda ıslatınız)
1 demet dereotu (ben biraz maydanoz da kullandım)
2 kaşık limon suyu
Bir miktar sıcak su
Yeteri kadar tuz.

HAZIRLANIŞI

-Yer elmalarını soyup, limonsuyu ilave ettiğiniz bir kabın içine koyunuz. Bölmenize gerek yok çabuk pişiyor ve görüntüsü daha güzel oluyor.
-Bir tencereye yağın yarısını koyup (diğer yarısını piştikten sonra kullanacağız), soğan, salça ve kıymayı iyice kavurunuz.
-Yer elmalarını ve pirinci ilave edip, karıştırınız.
-Kaynattığınız, sıcak suyu yer elmalarının üstünü aşmayacak şekilde tencereye ilave ediniz.
-Yer elmaları yumuşayana kadar pişiriniz.
-Ocağınızın altını kapattıktan sonra, yağın diğer kalan kısmını ilave edip dere otunuzun yarısını tencereye ilave edip hafifce karıştırınız.
-Servis ederken tabağınızı dere otu ile süsleyiniz. Ben faydalarından dolayı birçok yemeğe maydanoz katıyorum, bunda da biraz kullandım. Ama dere otu daha çok yakışıyor.
-Afiyet olsun.

kahvaltılık


Pazar kahvaltıları için her zaman değişik bir şeyler üretmek zorunda kalıyorum.
Geçen hafta sonu da ıspanaklı omlet yaptım. Denemenizi tavsiye ederim.

ISPANAKLI OMLET MAZLEMELERİ
5 Kök Ispanak
1 küçük soğan
1/2 kaşık salça
2 yumurta
2 kaşık un
2 kaşık sıvı yağ
Bir miktar tuz

HAZIRLANIŞI
- Ispanakları ve soğanları doğrayıp, az yağda salça ile birlikte kavurunuz. Ispanaklar önce sulanacaktır, başka su eklemeden sularını çekene kadar 12-15 dk. pişiriniz.
-Yumurta, un yağ ve tuzu bir kapta çırpınız.
-Hazırladığınız karışımı, soğuyan ıspanakların üzerinen döküp iyice karıştırınız.
-Teflon tavada kızgın yağda alt-üst kızartınız. Bu türlü işlemler için çevirme tavası çok iyi oluyor. Hani balık tavası gibi, çevirme kapağı olan.
-Maydanoz ve domatesle süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


16 Kasım 2009 Pazartesi

börek

BÖREK TARİFLERİ


MAYALI BÖREK

YUFKA BÖREĞİ

yaş pasta

YAŞ PASTA TARİFLERİ;



 

Blog oluşturmadan önce yaptığım, sadece görüntüleri elimde mevcut olan pastalar. Aslında tarifleri aklımda ama, herhangi bir ayrıntıyı size verememek endişesi ile tariflerini yazmıyorum. En güzeli yapıldığı anda bütün ayrıntıları ile buraya aktarmak. Artık öyle yapmaya çalışıyorum


Yaz rüyası diyorum ben bu pastaya. Üzeri yaz meyveleri; şeftali, nektar ile süslenmiş. İçinde ise muz var. Üzerini pasta kreması ile süsleyip, yanlarını file fındık ile kapladım. Keki ise, klasik pandispanya.
Çilekler ilk çıkmaya başladığı aylarda yaptığım çikolatalı ve çilekli bir pasta. Ara katlarında çilek ve kremşanti var. Yanlarına bitter çikolatayı benmari usulu eritip, çikolata bandı yaptım.




Bu pasta çok özel bir pasta, altın tozları ile süslenmiş. Pahalı bir pasta yani. Pasta keki, klasik kakaolu pandispanya. Bir arkadaşımızın doğum günü için hazırlamıştım. 8 ayar yenilebilir altın tozları, arkadaşım Remziye'nin hediyesi.
 
 
 
 
   
Bu da mum yakıldığındaki ışıltılı hali.




Oğlumun 1.yaş günü için yaptığım tiramisu. Keki için, kakaolu pandispanya hazırladım. Tiramisu kreması için, badem aromasından dolayı keşkülü tercih ediyorum. Aynı zaman içine labne peyrini de ilave ediyoruz. Gerçek tiramisuya daha yakın bir tad oluyor.
Pandispanya hazırlamak zor geliyorsa, BİM de satılan kakaolu pasta keki de tiramisu için güzel oluyor, tavsiye ederim.

2008 yılındaki 1.yaş günümüzün asıl pastası, tiramisu değildi tabiki, onun için ilk yaş pasta denememi yapmıştım, gece 3 saatlik uykuyla ayakta durarak.
Bunu da ayrıca çekmemiştim, bir fotoğraf karesinin içinden kesip aldığım için biraz tuhaf duruyor.


Badem aromalı undan yapılmış kubbeli pasta. Karamelli pasta kreması ise bu pastaya çok yakıştı. Sinangil badem aromalı kek unu ile hazırlayıp, kelepçeli kalıpta pişirdiğim keki, servis ederken, bademle süsledim.


Bu da genetiği biraz değişikliğe uğramış bir bisküvili pasta. Ara katlarında fındıklı puding kullandım, üstünü de vanilyalı pasta kreması kullandım. Biraz fıstık ve kiraz şekeri ile üstünü süsledim..





KEK VE MUFFİN TARİFLERİ


Soldaki, meyve parçacıklı bir kek. Diğeri ise, iş yerindeki arkadaşlar için yaptığım kakaolu ve pirinç unlu kekim.
Şimdilik tarifleri yok. Bir daha yaparsam olacak. Çünkü bir şeyi yaparken, ölçüleri rastle(göz kararı)ayarladığım için, bir yerlere yazmıyorum. Ama artık bloğum için yazacağım.




KEK VE MUFFİN TARİFLERİ
 
 
 
 
 









 
 






Bloğum Yayında

Uzun süredir, oluşturmayı düşündüğüm bloğumu nihayet hayata geçirdim. Mutfağımda yaptıklarımı, biraz daha profesyonel işlere dönüştürme isteğim, eşimin damak zevkine hitap etme uğraşları ile başladı, oğlumun doğumu ile artarak devam etti.
Hep onlara daha güzelini hazırlamaya çalışmam, bir süre sonra çevreme dostlarıma da yansıdı, artık aile toplantılarına pasta hazırlamak benim işim oldu.
Yukarıda Sinangil Unlarının "Lezzet Ustalarıyla Buluşma" projesi kapsamında blog sahiplerine göndermiş olduğu ürünleri içeren bir paket görüyorsunuz.
Bulunduğum şehirde farklı un karışımlarını bulmak mümkün olmuyor. Farklı un karışımlarını denemek için bu bir fırsat oldu. Teşekkürler Sinangil.




Değerli dostlar, sizin katılımınızla zenginleşeceğini düşündüğüm bu ortama, size ait denenmiş tariflerinizi gönderirseniz, Sizden Gelenler köşesinde yayınlanacaktır.
Hepinize elinizi attığınız her tarifte muvaffakiyet diliyorum.

INSTAGRAMDAYIM

  Merhaba herkese, kısa bir süre öncesi ben de instagramdaki yerimi aldım. Bu sefer mesleki anlamda bir alan oldu, kendi uzmanlık alanım ola...